Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Uncategorized

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 68

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 68 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 68

ORHAN VELİ KANIK (1914-1950): Cumhuriyet Dönemi şairlerindendir. İstanbulda doğdu. Ankara Gazi Lisesini bitirdi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümündeki eğitimini yarıda bıraktı. Ankara’da PTT Genel Müdürlüğünde, MEB’in Tercüme Bürosunda çalıştı. Yaprak dergisini çıkardı. Edebî kişiliğini yansıtan ilk şiirlerini Varlık dergisinde yayımladı. Arkadaşları Oktay Rıfat ve Melih Cevdet’le beraber Türk edebiyatında I. Yeni (Garip) olarak anılacak şiir anlayışının temsilcisi oldu. Şiiri birtakım kalıplardan, şairanelikten, yıpranmış benzetmelerden kurtararak daha kısa, daha basit bir hâle getirdi. Yalın bir halk dili kullandı. Garip, Vazgeçemediğim, Destan Gibi, Yenisi, Karşı adlı şiir kitapları; bu kitaplara girmemiş başka şiirleriyle beraber tek kitap olarak Orhan Veli, Bütün Şiirleri adıyla ölümünden sonra basıldı. Sanatçının düzyazı, eleştiri ve hikâyelerinin bir araya getirildiği Orhan Veli, Nesir Yazıları, La Fontaine’in fabllarını nazım biçiminde çevirdiği La Fontaine’in Masalları, nazım biçiminde yazdığı Nasrettin Hoca Hikâyeleri adlı eserleri de bulunmaktadır.

  • Cevap:

Aşağıda verilen şiirleri tema ve anlatım açısından karşılaştırınız. Karşılaştırma sonuçlarınızı sınıfta sözlü olarak paylaşınız.

  • Cevap:

YEDİ BEYAZ GÜVERCİN
Yedi asır önce Derin bir vadiden Yedi beyaz güvercin havalanır Ve karlarla kaplı
Yüce bir dağın doruğuna doğru kanat çırparlar. Kuşları temaşa eden yedi adamdan biri ‘Ben yedinci güvercinin kanadında Siyah bir nokta görüyorum.’
Der. Bugün
O vadide yaşayan insanlar Evvel zaman içinde Karlarla kaplı
Bir dağın doruğuna doğru havalanan Yedi siyah güvercini Anlatıp dururlar.

Satirik şiirler, insanların ya da toplumların aksayan yönlerini ortaya koyan; dramatik şiirler ise bir olayı, durumu öyküleyen ve canlandıran şiirlerdir. Siz de satirik veya dramatik şiir örnekleri bularak sınıf panosunda paylaşınız.

  • Cevap:

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 68 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
unlike
2
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!