Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Uncategorized

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 64

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 64 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 64

Behçet Necatigil’in aşağıda bir dörtlüğü verilen Kır Şarkısı adlı şiiri, tabiatı ve tabiat unsurlarını anlatan pastoral şiir örneğidir. Okuduğunuz şiirle aşağıdaki şiiri konu ve anlatım yönünden karşılaştırınız.

Tam otların sarardığı zamanlar
Yere yüzükoyun uzanıyorum
Toprakta bir telâş, bir telâş…
Karıncalar öteden beri dostum.

  • Cevap:

8. Şiirdeki kelime ve ses tekrarları, şiirin dil ve anlatımına nasıl bir katkı sağlamıştır? Açıklayınız.

  • Cevap:

9. Bir şiirde en küçük anlam bütünlüğünü sağlayan dize topluluğuna nazım birimi denir. Dize, beyit, üçlük, dörtlük gibi unsurlar nazım birimini oluşturmaktadır. Şiirin satırlarından her birine dize, anlam bakımından birbirine bağlı iki dizeden oluşmuş şiir parçasına beyit, üç dizelik bölümlerden oluşmuş şiir veya şiir parçasına üçlük, dört dizelik bölümlerden oluşmuş şiir veya şiir parçasına ise dörtlük denir. Buna göre, okuduğunuz şiirin nazım biriminin oluşumu ve sıralanışı ile kafiye düzeni arasında nasıl bir ilişki olduğunu belirleyiniz.

  • Cevap:

10. Aşağıdaki dizeler okuduğunuz metinden alınmıştır. Bu dizelerde yer alan noktalama işaretlerinin kullanım amaçlarını aşağıdaki şemalara yazınız.

  • Cevap:

11. Anlatımı güçlendirmek için bir kelimenin gerçek anlamının dışında kullanılması ile ortaya çıkan anlamına mecaz anlam denir. Mecazlı anlatımlar; ad aktarması, benzetme, tezat, kişileştirme, somutlaştırma, deyim gibi birçok yerde kullanılır. Mecaz anlamıyla kullanılan bir kelime, yansıttığı kavramın gerçek anlamı değil sadece kullanıldığı cümlede düşündürdüğü anlamıdır. Okuduğunuz şiirden alınan “Altın sesi birdenbire sordu / Ne haber eski aşk yarasından” dizelerindeki “altın, yarasından” kelimeleri, cümlenin bağlamı göz önünde bulundurulduğunda mecaz anlam kazanmıştır. Siz de şiirden mecaz anlam taşıyan kelimelere örnekler bularak altlarını çiziniz.

  • Cevap:

CAHİT SITKI TARANCI (1910-1956): Cumhuriyet Dönemi’nin önemli şairlerinden olan Cahit Sıtkı, Diyarbakırda doğdu. Galatasaray Lisesini bitirdikten sonra Mülkiye Mektebinde başladığı yükseköğrenimini yurt dışında tamamlamak için Paris’e gitti. II. Dünya Savaşı’nın başlaması üzerine tekrar yurda döndü. Çeşitli kuruluşlarda çevirmenlik yaptı. Şiirleri lise son sınıftayken çeşitli dergilerde yayımlandı. Asıl ününü ise Otuz Beş Yaş adlı şiiriyle kazandı. Şiirlerinde biçim kaygısını ön planda tutan Tarancı; yaşama sevinci, aşk, ölüm vb. temaları işledi. Türk dilinin olanaklarını sonuna kadar kullanmayı bildi. Cahit Sıtkı, tüm bu özellikleri dolayısıyla Cumhuriyet Dönemi Türk şiirini hazırlayan şairlerden biri oldu. Şairin vefatından sonra hikâyeleri, çeşitli yazıları ve konuşmaları toplanıp bir araya getirildi. Şairin Ömrümde Sükût, Otuz Beş Yaş, Düşten Güzel ve Sonrası şiir; Ziyaya Mektuplar ise mektup türündeki eserleridir.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 64 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!