Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Uncategorized

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 63

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 63 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 63

Okuduğunuz şiir, Cumhuriyet Dönemi Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Cahit Sıtkı Tarancı’ya aittir. Şair; şiirinde belirli bir birim ve ölçü anlayışından yararlanmış, ses ve kelime tekrarlarına yer vermiş, bireysel bir temayı konu edinmiştir. Bu temayı kendi ruh hâlini de yansıtacak şekilde yalın ve akıcı bir dille işlemiştir. Şiirinde lirik bir söyleyişi benimseyen şair, tabiat unsurlarına da yer vererek anlatımını renklendirmiştir. TDKde “Zengin sembollerle, ritimli sözlerle, seslerin uyumlu kullanımıyla ortaya çıkan, hece ve durak bakımından denk ve kendi başına bir bütün olan edebî anlatım biçimi” şeklinde tanımlanan şiirin günümüze kadar pek çok tanımı yapılmıştır. Şiir, edebî türlerin tüm medeniyetlerde en eski örneğidir. İnsanoğlunun ilk sanatsal ürünlerinden biri olan şiir; başlangıçta dans, müzik, ritim, tiyatroyla daima iç içedir; yüzyıllar geçtikçe bu sanatsal etkinlikler birbirinden ayrılsa da birbirleriyle olan bağları tamamen kopmaz. Türk edebiyatında da köklü bir geçmişe sahip olan şiir, çağlar boyunca değişip gelişerek günümüze kadar gelmiştir. Şiirde belirgin bir söz düzeni vardır. Şair, dizelerini oluştururken kelimelerin ses ve anlam boyutunu göz önünde bulundurur. Şairin kelimelere yüklediği anlam ve kelimeler arasında oluşturduğu ahenk, şiiri başka bir dile çevrilemez yapar. Çünkü şair, şiirinde kelimelere kendi duygu ve düşünce anlayışına göre farklı anlamlar yükleyebilir. Bu nedenle şiir dilinde zengin anlamlı bir söyleyiş dikkat çeker. Cumhuriyet Dönemi Türk şiirinde çeşitli şiir anlayışları söz konusudur. Bazıları toplumsal bir anlayışla serbest şiirler yazarken bazıları memleket edebiyatına yönelik şiirler yazmıştır. Bazı şairler, günlük ve sıradan hayatı konuşma diliyle herhangi bir kurala bağlı kalmadan anlatırken bazıları imgeli ve kapalı söyleyişten yana bir tutum sergilemiştir. Cahit Sıtkı Tarancı ise şiirlerinde genellikle yaşama sevinci, ölüm, yalnızlık vb. temaları işlemiş ve ahenk unsurlarını önemsemiştir.

  • Cevap:

1. Okuduğunuz metinden alınan “Kapandı, dedim, bitti karanlık;” ve “Nihayet bahtiyar başımızı / Bir yastığa attığımız günden,” dizelerindeki altı çizili kelimelerin anlamını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi TDK’nin Türkçe Sözlük’ünden kontrol ediniz.

  • Cevap:

2. Şiirde tabiatın hangi unsurlarından yararlanılmıştır?

  • Cevap:

3. Şiirde kullanılan renkler, şairin ruh hâliyle ilgili size neler düşündürmektedir?

  • Cevap:

4. Okuduğunuz şiirde hangi zaman dilimi söz konusudur?

  • Cevap:

5. Şiirde üzerinde durulan temel duyguyu belirtiniz.

  • Cevap:

6. Aşağıda açıklaması yapılan edebî sanatlara okuduğunuz şiirden örnekler bulup bunları sözlü olarak belirtiniz.

  • Cevap:

Teşhis İnsan dışındaki canlı ve cansız varlıkları insan kişiliğinde göstermektir, kişileştirmektir.
İntak İnsan dışındaki canlı ve cansız varlıkları konuşturmaktır.
Teşbih Aralarında ilgi bulunan iki unsurdan benzerlik bakımından güçsüz olanı nitelikçe daha üstün olana benzetmektir.

  • Cevap:

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 63 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!