Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Uncategorized

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 55

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 55 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 55

Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları okuyunuz ve doğru seçeneği işaretleyiniz.

  • Cevap:

17. Edebî metin, edebiyat sanatı ile bilimi arasındaki ilgiyi sağlayan temel unsurdur. Edebî metnin amacı, insanı ve insan yaşamını farklı bir biçimde anlatmak, yaşantı zenginliklerini ve değişkenliklerini sunmaktır. Sunulan örneklerin insan hayatına katkıları ise dolaylıdır. Edebî metni oluşturan her türlü parça ve ayrıntı kendi içinde de bir bütünlük taşır. Ele alınan unsurlar, gerçek olan/olmayan olaylar veya nesneler kurmaca bir yapı içinde anlatılır. Sanatçı, çağrışım yoluyla veya doğrudan doğruya hem kendi nesline hem de gelecek nesillere mesajlar verir.
Bu parçada aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?
A) Edebî metinlerin, edebiyat bilimi ve sanatıyla ilgili olduğuna
B) Edebî metnin amacının, insan yaşamını farklı şekilde yansıtmak olduğuna
C) Edebî metinlerin insan hayatını doğrudan etkilediğine
D) Edebî metinlerin çeşitli yollarla okuyucuya iletiler sunduğuna
E) Edebî metinlerdeki en küçük ayrıntıların bile kendi içinde bir bütünlük taşıdığına

  • Cevap:

18. Her metnin bir içeriği bir de biçimi vardır, bu alışılmış bir ayırma seklidir. İçeriği biçimden ayrı düşünmek mümkünse de onları birbirinden ayrı olarak ele almak ve incelemek gerçekleştirilebilecek bir iş değildir.
Bu parçada numaralanmış kelimelerden hangileri yapıları bakımından diğerlerinden farklıdır?
A) I. ve II.
B) I. ve III.
C) II. ve IV.
D) III. ve V.
E) IV. ve V.

  • Cevap:

19. “Yıllar yıllardan, yârlar yıllardan vefasız. Kara baht bir kasırga gibi. Bu ne baş döndürücü iş? Geceler günleri günler geceleri kovalıyor; cefâlar, sefâları kolluyor. Saçlarımızda aklar akları, alnımızda çizgiler çizgileri doğuruyor. Tevekkül güç, isyan vahim; felek hiç rahmetmiyecek mi? Heyhat, aziz dost, onu döndüren kara bahtın kasırgası…”
Bu parça aşağıdaki açıklamalardan hangisini örneklendirmek için verilmiş olabilir?
A) Türk edebiyatında ilk olarak 19. yüzyılın sonlarında denenmiş, Servetifünuncuların düzyazı hâlinde yazdıkları şiir parçaları bu anlatımın adını almıştır. Halit Ziya Uşaklıgil, Mehmet Rauf bu tarz anlatımın yolunu açmışlardır.
B) Ses uyumu, ölçü, kafiye gibi ahenk unsurlarıyla süslenmiş olup güzel hayaller taşıyan sanatlı sözlerdir. Bu türün en önemli özelliği kelimelerin yer değiştirmesiyle bozulup dağılan bir yönü olmasıdır.
C) Duygu ve heyecanların anlatımından çok, bir şey öğretmek amacıyla yazılan yazılardır. Bu tarz yazılarda mecazlı ifadelere, söz oyunlarına pek rastlanmaz. Bu türde doğrudan anlatım söz konusudur.
D) Ölçülü uyaklı söz dizimlerinde fikir ögesi üstün durumda olursa o anlatımda bir kuruluk görülür. Şiir özelliği azalır. Kâğıdın olmadığı, matbaanın bulunmadığı devirlerde bazı düşüncelerin akılda kolaylıkla kalması için bu tarz anlatım uygun görülmüştür.
E) Roman, hikâye, oyun, şiir, anlatı gibi dilin inceliklerinin hissedildiği türlere verilen genel isimdir. Bu metinlerin okuru, metinde anlatılanlarla gerçek yaşamı bire bir örtüştürmez. Okurun okudukları gerçek yaşamdan alınmış olsa bile onun kurgulanarak verildiğini bilir.

  • Cevap:

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 55 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!