Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Uncategorized

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 37

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 37 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 37

Okuduğunuz metin; “metin” kavramının ne olduğu, hangi unsurlardan oluştuğu ve hangi amaçla ortaya çıktığı konusunda okuru bilgilendirmek amacıyla yazılmıştır. Metinde “metin” kelimesi ile dokuma arasında ilgi kurularak kavram daha somut bir şekilde açıklanmıştır. Ayrıca kelimeler arasındaki anlam ilgisinin ve kelimelerin dil bilgisi kurallarına göre diziliminin metnin oluşumundaki önemine değinilmiştir. Metinde öğreticilik esas olduğu için kelimeler daha çok gerçek anlamlarıyla kullanılmış, anlatımda tarafsızlık ilkesine bağlı kalınmış ve doğrudan anlatım tercih edilmiştir. Metinde kullanılan anlatım biçimleri ve anlatımı destekleyen düşünceyi geliştirme yolları da bilgilendirme ve öğretme amacına uygun olarak kullanılmıştır.

  • Cevap:

1. Okuduğunuz metinden alınan “Ancak bir cümle ile herhangi bir konuda soruya gerek duyulmadan ve şüpheye yer bırakmadan anlaşma sağlanamaz.” ve “Sesten paragrafa uzanan çizgide her dil birliği metnin oluşmasına hizmet eder.” cümlelerinde altı çizili kelime gruplarının anlamını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi TDK’nin Türkçe Sözlük’ünden kontrol ediniz.

  • Cevap:

2. Okuduğunuz metinde “metin” kavramı nasıl tanımlanmıştır? Açıklayınız.

  • Cevap:

3. Metne göre cümlelerin metin değeri taşıması neye bağlıdır?

  • Cevap:

4. Bir metnin yapısı ve anlatımı üzerinde nelerin etkili olabileceğini metinden hareketle söyleyiniz.

  • Cevap:

5. Metinden hareketle “metin” ve “dokuma” arasındaki ilişkiyi açıklayınız.

  • Cevap:

6. Metindeki ana düşünceyi ve yardımcı düşünceleri belirleyip bunları aşağıdaki şemalara yazınız.

  • Cevap:

Ana Düşünce

  • Cevap:

Yardımcı Düşünceler

  • Cevap:

7. Metnin konusunu belirleyiniz.

  • Cevap:

8. Metinde kullanılan anlatım biçimini ve düşünceyi geliştirme yollarını bulunuz.

  • Cevap:

9. Kelimeler, yapıları bakımından basit, türemiş, birleşik olmak üzere üçe ayrılır. Basit kelimeler, yapım eki almamış, bir başka kelimeyle birleşmemiş kelimelerdir. Kelimenin çekim eki alması, yapısını dolayısıyla anlamını değiştirmez. Okuduğunuz metinden alınan “Metinler cümlelerden oluşan anlamlı birimlerin, kuralı ancak kullanıldığı metinde ortaya çıkan bir düzene bağlı olarak bir araya getirilmesiyle oluşurlar.” cümlesinde altı çizili kelimeler kök hâlinde veya çekim eki almış kelimelerdir. Dolayısıyla bu kelimelerin yapısı ve anlamı değişmemiştir.
Siz de okuduğunuz metinden basit kelimelere örnekler bulunuz. Bulduğunuz örneklerin altını çiziniz.

  • Cevap:

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 37 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!