Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Uncategorized

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 297

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 297 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 297

4-8. soruları aşağıdaki metne göre cevaplayınız.

SİNYALLERİ ALMAK
Kuşkusuz çok kişi şu soruyu duymuştur. Eğer ormanda bir ağaç devrilirse ve orada bu devrilmeyi duyacak hiç kimse yoksa, bir ses yapar mı? Doğru cevap “hayırdır. Bunu anlamak için, bir sözlüğe bakmamız gerekir. Webster’s Ninth Collegiate Dictionary “ses” in ilk iki tanımını şöyle verir: “a: işitme duyusu olarak algılanan his b: özel bir çeşit dinleme izlenimi” Böylece ses “basınç dalgalarından daha fazla bir şeydir ve gerçekte de işiten biri olmaksızın ses olamaz. Benzer olarak, bilimsel iletişim de iki yönlü bir işlemdir. Tıpkı, algılanmadıkça faydasız olan herhangi bir sinyal gibi, yayımlanmış bir bilimsel makale de (sinyal) amaçlanan okuyucu kitlesi tarafından hem okunup hem de anlaşılmadıkça faydasızdır. Eğer “ses” analojisini ses olarak kabul edersek, bilim aksiyomunu tekrar şöyle ortaya koyabiliriz: Bilimsel bir deney, sonuçlar yayımlanıp makale anlaşılmadıkça tamamlanmış değildir. Yayımlanan makale anlaşılmadıkça “basınç dalgalarından” başka bir şey değildir. Ne yazık ki, pek çok bilimsel makale ormanda sessizce devrilmektedir.

4. “Ses”, TDK’nin Türkçe Sözlük’ünde “a. 1. Kulağın duyabildiği titreşim, seda, ün. 2. dil b. Akciğerlerden gelen havanın ses yolunda oluşturduğu titreşim” olarak tanımlanmaktadır. Bu tanımı okuduğunuz metindeki sesin tanımlarıyla değiştirirseniz metnin bütünlüğünde, akışında bir değişiklik olur mu? Açıklayınız.

  • Cevap:

5. Okuduğunuz metinde bilimsel makalenin hangi yönüne vurgu yapılmıştır? Metinden makalenin vurgu yapılan bu yönlerini gösteren birkaç cümle yazınız.

  • Cevap:

6. Okuduğunuz metinde anlatım biçimlerinden ve düşünceyi geliştirme yollarından hangileri tercih edilmiştir? Neden?

  • Cevap:

7. Metinde anlatılan düşüncelere katılıyor musunuz? Niçin?

  • Cevap:

8. Metinde kullanılan benzetme metnin anlatımına nasıl bir katkı sağlamıştır? Siz bilimsel makalenin vurgulanan yönü ile ilgili nasıl bir benzetme kullanırdınız?

  • Cevap:

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 297 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!