Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Uncategorized

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 290

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 290 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 290

Aşağıda Oktay AKBALın Sözcüklerle Yolculuk adlı eserindeki Bir Yıl Önce Cahit Külebi başlıklı köşe yazısından bir parça verilmiştir. Bu parçayı Çinceden Uygurcaya Çevrilen Metinlerde “Agız”, “Köz” Ve “Yüz” Sözleri ile Kurulmuş Deyimler adlı metinle konu, dil ve anlatım özellikleri bakımından karşılaştırınız.

“Gündelik hayatın içerisinde olağan bir hayat sürdürürken öyle anlar olur ki, o anlarda şiir yükü vardır. O şiir yükü olan anları şairce yaşayan bir insan yakalar ve tadını çıkarır. Şairce yaşamak işte budur” (…) Tam bir yıl. Cahit Külebi bir yıldır aramızda yok. Hangi şair, hangi sanatçı sonsuz bir ömür sürebildi ki! Her başlangıcın bir sonu var! Önemli olan, bize tanınan belirli bir süreci boş geçirmemek. Külebi, öğretmenlik, müfettişlik gibi eğitim görevlerinde bulundu. Uzun süre şairliğini de gizlemişti. Öğrencileri şairliğini uzun zaman sonra öğrendiler. Şair olmak, ille de güncelde, ün sahibi olmak değildir. Şair, Necatigil’in bir şiirinde dediği gibi ‘saklı sudur? Gizlice akar, ama onun dizeleri zamanla tüm topluma mal olur. Cahit Külebi’yi, şiir dünyasını, şiir anlayışını anlatmak için uzun sayfalar yazmak gerek, ama o bunu bir şiirinde özetlemiş: “Kimse yazmamı istemedi/Beş yaşında kendim başladım/Bu yüzden düşkünlüğüm yok/Ayda yılda bir anımsarım.” demiş, sonra şiirde ona ustalık edenleri şöyle sıralamış: “İlk ustam oldu benim halk/Belleğimde akıp giden ırmak/Köylü diliyle türkü çağırdım/Onlarla gülüp ağlayarak.
İkinci ustam da doğa/Şiirimde alın terim/Bozkır türküsüyle doldu ciğerlerim/Taşları düzleyen rüzgâr gibi/ Doğayla yontuldu dizelerim. Üçüncü ustamdı kadınlar/Tek göze yaşantıya/Kaynar dururlar semaver gibi/Onlar öğretti bana sevgiyi/ Gözleri çıra gibi yanar/Ak badem olur tenleri/Güvercin kanadına benzer elleri.” İşte Külebi’nin şiir yönetimi bu. Orhan Veli yıllar önce şöyle yazmış “Cahit Külebi’nin şiirlerini okumakla doyamıyorum. İstiyorum ki hepsinden bahsedebileyim. Ama bu imkânsız. Bu teşbihten hazzetmem. Cahit Külebi bu işi idare etmesini biliyor da ondan. Onun için teşbihi, teşbihten saymamak lazım. Burada teşbih hudutlarının dışına çıkan bir ifade kudreti var.” Benim için yalnızca bir şair değildi, bir dosttu. Kırklı yıllardan doksanlı yıllara kadar süren bir dostluk. Her zaman canlı, hareketli, coşkulu. Her zaman yeni duyarlıklar arayan.

  • Cevap:

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 290 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!