Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Uncategorized

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 279

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 279 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 279

4-7. soruları aşağıdaki metne göre cevaplayınız.

İşte size düzinesi on dakikada halledilen salon meselelerinden biri: “Sanatın vatanı var mıdır, yok mudur?” – Yoktur olamaz monşer, olamaz. Bir Shakespeare, bir Bethoven, bir Hugo bugün İngiltere’nin, Almanya’nın, Fransa’nın değil, beşeriyetin malıdır. – Fakat monşer, bunlar gökten inmediler, ayrı ayrı topraklarda yetiştiler. – Öyle ama eserleriyle bütün dünyayı enterese ettiler. Mondiyal bir şöhretleri var, monşer. – Evet, orası öyle. Bitti. Hele salon münevveri bir de meşhur adam vecizesi bulup söylerse, tarihin, sosyolojinin, estetiğin en eski meselelerinden biri, kübik divanla briç masası arasında, ayaküstü bir dakikada halledilir. Amasya elmasının, Yafa portakalının, Brezilya kahvesinin bile, yetişmek için tabiattan istedikleri toprak ve iklim hususilikleri içinde birer vatanı olduğu halde, lisan gibi, tarih ve anane gibi yüzde yüz millî şartların mihrakı ortasından fırlayan sanatkâr, muhitine hiçbir tesir borçlu olmayan, köksüz ve topraksız bir semavi tayf, sanat da yerini, yurdunu, ikametgâh tezkeresini kaybetmiş, huduttan hududa sürülen bir serseri heyecan mıdır? Shakespeare’in milletlerarası kıymeti, onun İngiliz olmasına mâni değildir; bu şöhret herhangi bir İngilizin İngiliz olmak gururunu azaltmıyor, çoğaltıyor ve herhangi bir Siyamlıya, beşeriyetin malı olduğu söylenen Hamlet müellifiyle bir İngiliz kadar övünmek hakkını vermiyor. Shakespeare en aşağı Taymis nehri kadar İngilizdir. Bu nehrin sularını bir milyar gazoz şişesine doldurunuz ve şifa niyetine, sebillûllah, bütün dünyaya bedava dağıtınız; coğrafyaya onun İngiliz toprağından çıktığını unutturabilir misiniz? Milletlerarası bir kıymet olmak, sanatkârın içinden çıktığı milleti tarihten ve içinden çıktığı memleketi coğrafyadan silmez, bilakis, şerefi kadar büyük bir sarahatle daha fazla göz önüne koyar. Sanata gelince, o, Yafa portakalından veya Brezilya kahvesinden daha millîdir. Çünkü üstünde yalnız toprağın, güneşin, iklimin değil, bütün bir millî tarihin ve millî ananenin tohumu, ışığı, rahmeti var.

4. Metnin ilk paragrafındaki soruya sizin cevabınız ne olurdu? Aşağıda boş bırakılan yerlere yazınız.

  • Cevap:

5. Metnin bütünü göz önüne alındığında “Shakespeare en aşağı Taymis nehri kadar İngilizdir.” ifadesinin size düşündürdüklerini belirtiniz.

  • Cevap:

6. Metinde verilmek istenen mesajı karşılayan cümleyi bulup yazınız.

  • Cevap:

7. Metinde söylenenlere -günlük yaşamdaki kendi gözlemlerinizi de kullanarak- katılıp katılmadığınızı gerekçelerinizle birlikte yazınız.

  • Cevap:

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 279 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!