Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Uncategorized

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 21

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 21 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 21

1. Okuduğunuz metinde geçen “İnsanın dile ve iletişime olan yatkınlığı ve bunu olası kılan toplumsal düzenlemelerin tümü, bilgi edinmenin bir nesilden diğerine gittikçe arttığı bir tür edinilmiş kalıtsal niteliğe, insan ırkının bilgi edinmesine olanak sağladı.” cümlesinde altı çizili kelime ve kelime grubunun anlamını cümlenin bağlamından tahmin ediniz. Tahmininizi TDK’nin Türkçe Sözlük’ünden kontrol ediniz.

  • Cevap:

2. Okuduğunuz metinden hareketle kültürün toplumun hayatındaki önemini açıklayınız.

  • Cevap:

3. Metinde geçen “Yabancılaşmayı, bir yana itilmeyi göze almadan, inanç ve değerlerimizin kültürel kaynaklarını reddedemeyiz…” cümlesi ile ilgili düşüncelerinizi paylaşınız.

  • Cevap:

4. Metinden hareketle kültürün kalıcı olup olmadığını nedenleriyle belirtiniz.

  • Cevap:

5. Metinden edindiğiniz bilgilerden hareketle kültürü tanımlayınız.

  • Cevap:

6. Okuduğunuz metnin konusunu belirtiniz.

  • Cevap:

7. Metindeki ana düşünce ile yardımcı düşünceleri belirleyiniz.

  • Cevap:

8. Yazar, düşüncelerini ortaya koyarken kendi yorumlarını metne yansıtmış mıdır? Metinden örneklerle açıklayınız.

  • Cevap:

9. “Türkçede bağlaç olan da, de ayrı yazılır. Kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak ünlü uyumlarına uyar. Da, de bağlacının bulunma durumu eki olan -da, -de, -ta, -te ile hiçbir ilgisi yoktur. Bulunma durumu eki getirildiği kelimeye bitişik yazılır.” Bu açıklamadan hareketle okuduğunuz metinde bağlaç olan da, de ile durum eki olan -da, -deye örnekler bularak altını çiziniz.

  • Cevap:

10. Ses yolunda bir engele çarparak çıkan seslere ünsüz denir. Ünsüzlerin niteliklerine göre bazı ses olayları (ünsüz benzeşmesi, ünsüz yumuşaması, ünsüz türemesi, ünsüz düşmesi) meydana gelir. Okuduğunuz metinde geçen “geniştir, geliştirilmiştir, demektir, ürettikleri” gibi kelimelerde ünsüz benzeşmesi vardır. Siz de metinden ünsüzlerle ilgili diğer ses olaylarına örnekler bulunuz.

  • Cevap:

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 21 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
unlike
2
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!