Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Uncategorized

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 144

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 144 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 144

Aşağıdaki parçada boş bırakılan yerlere düşüncenin akışına göre kutucuklardaki kelimelerden uygun olanlarını getiriniz.

  • Cevap:

lirik didaktik sanatsal değer olay manzum mecaz öğretici bireysel durum gerçek

Belirli bir ölçüsü ve uyağı olan, dizeler hâlinde yazılmış yazılar manzume adını alır. Manzumeler, daha çok………konuları işler ve bunun akılda daha kolay kalmasını sağlamak amacıyla ölçü ve uyaktan yararlanır. Manzumeler düşünce ağırlıklı,……..metinlerdir. O yüzden manzumelerde sanatsal değer yok denecek kadar azdır. Onun yerine hikâye türündeki…………., kişi, yer ve zaman unsurları vardır. Manzumelerde söz sanatları az, kelimeler ise…..anlamlıdır. Şiirde ise duyguların çağrışımlar ve imgelerle anlatılması söz konusudur. Şiirin ilk amacı hiçbir zaman bir şeyler öğretmek değildir. Sanatsal değeri yüksek olan şiirler, o yüzden düzyazıya çevrildiğinde anlamından çok şey kaybederken manzumelerde anlam kaybı pek olmaz. Kısaca manzumeler …….taşımamaları yönüyle şiirden, ………..yazılmaları yönüyle de hikâyeden ayrılır.

Aşağıda harflerle verilen türleri rakamlarla verilen özellikler ile eşleştirerek harfleri rakamların yanındaki yay ayraçların içine yazınız.

  • Cevap:

Türler
a. Mensur Şiir
b. Nasreddin Hoca Fıkraları
c. Manzum Hikâye ç. Şiir
d. Fabl

Özellikler
I. Duygu yoğunluğu ()
II. Bir olayı, öğretme amaçlı olarak manzum biçimde yazmak ()
III. Parayı veren düdüğü çalar-mizah ()
IV. İnsan dışındaki kahramanlar ()

Aşağıdaki açık uçlu soruların cevabını ilgili alana yazınız.
3. Olay kahramanları, çoğunlukla hayvan ve bitkilerden seçilen, sonunda ahlak veya hayat dersi bulunan ve bir ahlak kavramını ortaya koymaya çalışan türe fabl denir. Genellikle manzum biçimde yazılan fabllarda asıl amaç hayalî unsurlardan yola çıkarak insanlara ders vermektir. Bu türün kuralına uygun olarak çok defa hayvanlar, bitkiler, cansız varlıklar kahraman olarak seçilir. Fabllarda bazen insana da rastlanır. Fabllarda olay ve bu olaya karışan şahısları tanıtan giriş, verilmek istenen derse bizi götürecek biçimde entrikalarla biçimlendirilen düğüm, düğümlerin beklenmedik şekilde çözülmesi ile ortaya çıkan sonuç, olayla sıkı ilgisi bulunan ana fikir bölümleri vardır.

Yukarıda verilen bilgilerden yola çıkarak fablların hikâyeden farklı iki özelliğini yazınız.

  • Cevap:

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 144 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!