Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Uncategorized

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 138

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 138 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 138

1. Okuduğunuz metinden alınan “Nihayet tak eder halkın canına.” ve “Hayrola, Hoca, ne var?” cümlelerindeki altı çizili kelime ve kelime gruplarının anlamlarını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi TDK’nin Türkçe Sözlük’ünden kontrol ediniz.

  • Cevap:

2. Timur bakılması için Akşehir’e fil verince bu durum karşısında halk ne yapar?

  • Cevap:

3. Belde halkının Timur’a gitmek istemesinin nedenini metinden hareketle söyleyiniz.

  • Cevap:

4. Saraya giden Nasreddin Hoca, arkasında belde halkından kimseyi göremeyince nasıl bir tutum sergilemiştir? Açıklayınız.

  • Cevap:

5. Nasreddin Hoca’nın çözümünü nasıl buldunuz? Hoca’nın yerinde siz olsaydınız ne yapardınız?

  • Cevap:

6. Metnin temasını belirleyiniz.

  • Cevap:

7. Metindeki kişileri ve bu kişilerin özelliklerini belirtiniz.

  • Cevap:

8. Metinde “olay, yer, zaman, kişi” unsurlarından hangilerine yer verilmiştir? Bu unsurların olması okuduğunuz metni hangi edebî türe yaklaştırır?

  • Cevap:

9. Okuduğunuz metinden alınan “Hoca önde, kafile çıkar yola.”, “Nihayet tak eder halkın canına.” dizelerinde altı çizili bölümlerde olduğu gibi deyimleri oluşturan kelimelerin yeri değişebilir veya aralarına kelime girebilir. Bu kullanım daha çok şiirsel ifadelerde karşımıza çıkar. Okuduğunuz metindeki bu kullanımların metnin dil ve anlatımına nasıl bir katkı sağladığını söyleyiniz.

  • Cevap:

10. Okuduğunuz metinde “Elle gelen, düğün bayram; ne denir?” ifadesi neden yay ayraç içine alınmış olabilir?

  • Cevap:

11. Metinde sesteş kelimelere örnek bularak bulduğunuz kelimelerin altını çiziniz.

  • Cevap:

12. Metinden alınan “Biri: -“Hocayı da, der, yanımıza katalım;” dizesindeki noktalama işaretlerinin kullanımının günümüzdeki kullanımından farklı olmasının nedeni nedir? Bu cümleyi noktalama işaretlerinin günümüzdeki kullanım amaçlarına uygun olarak düzeltiniz.

  • Cevap:

Aşağıda Nasreddin Hoca’nın düzyazı ile yazılmış bir fıkrası verilmiştir. Aşağıdaki metin ile okuduğunuz Fil Hikâyesi adlı metni konu, tema, dil ve anlatım özellikleri bakımından karşılaştırınız. Karşılaştırma sonuçlarınızı sınıfta sözlü olarak paylaşınız.

  • Cevap:

PEŞİN PARAYI GÖRÜNCE NE DE GÜZEL GÜLÜYORSUN
Nasreddin Hoca komşularından birine borçlu olup bir türlü ödeyememektedir. Alacaklı birkaç defa kapıyı çalınca Hoca; “Komşu, çok kısa bir süre içerisinde borcumu sana ödeyeceğim.” der. Komşusu biraz şaşkın vaziyette; “Bu iş nasıl olacak, ne zaman ödeyeceksin?” deyince Hoca;
“Bak komşu, kapının önüne çalı ektim, çalılar ilkbaharda yeşerecek, sonra çalılar sertleşecek…”Kapının önünden geçen koyunların yünleri çalılara takılacak.”

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 138 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!