Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 54

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 54 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 54

2. Bir hikâye yazarı olsaydınız okuru yönlendiren ve olayları yorumlayan bir anlatıcı mı yoksa okurla eser arasında aktarıcı rolündeki bir anlatıcı mı olmayı tercih ederdiniz?

  • Cevap: Okuru yönlendiren, olayı yorumlayan bir yazar olmak isterdim. Böylece okurun gözünden kaçan ayrıntıları daha iyi anlatır, vermek istediğim mesajın daha iyi anlaşılmasını sağlardım. Okurla eseri baş başa bırakan bir yazar olmak isterdim. Böylelikle okurun hayal gücünü sınırlamamış, onu tek bir sonuca yönlendirmemiş ve eserden daha fazla estetik haz almasını sağlamış olurdum

3. COVID-19 (Kovit-19), binlerce insanı etkileyen bir salgın hastalıktır. Bu hastalıkla ilgili bir öykü yazacak olsaydınız hastalığı atlatmış birini mi, onu tedavi eden sağlık çalışanını mı yoksa hastanın bir yakınını mı dinlemek isterdiniz? Gerekçelendirerek yazınız.

  • Cevap: Hastayı dinlemek isterdim. Çünkü hastalığın verdiği bedensel acıyı ve bu acının insan psikolojisi üzerindeki etkisini en iyi dile getirecek olan kişi hastanın kendisidir. Doktoru dinlemek isterdim. Çünkü ölüm riskiyle karşı karşıya kalan birini hayata döndürmeye çabalayan birinin ümit ve çaresizlik arasındaki ruh hâlini anlatmayı düşünürdüm. Hasta yakınını dinlemek isterdim. Çünkü hikâyemde ümit ve korku duygularını derinlemesine yaşayan birini anlatmak isterdim.

4. “Padişahın biri gördüğü bir rüyayı yorumlamaları için rüya tabircilerini huzuruna çağırmış. İlk yorumcu ‘Padişahım, üzgünüm, rüyanız hayra alamet değil. Bu rüya sevdiğiniz herkesi kendi ellerinizle toprağa vereceğiniz, hepsinin ölüm acısını yaşayacağınız anlamına gelmektedir’ der. Yorumu beğenmeyen padişahın söz hakkı verdiği diğer tabirci, ‘Padişahım, size müjdeler olsun. Bu sülalenin en uzun ömürlü insanı siz olacaksınız’ demiş. Padişah, beğenmediği ilk yorumu yapan tabirciyi cezalandırırken ikinci yorumu çok beğenmiş ve tabirciyi ödüllendirmiş.”
Yukarıdaki örnekte olduğu gibi tek bir olayın farklı şekillerde yorumlanması/yorumlanabilmesi neyin göstergesidir?

  • Cevap: Aynı olayın farklı kişilerce değişik şekillerde yorumlanması insanların bakış açılarındaki değişikliğin göstergesidir. Bilgi, birikim, geçmiş yaşantılar, içinde bulunan ruh hâli kişilerin olaylara farklı yaklaşmalarının nedenidir.

5. Aşağıda iki farklı sanat anlayışıyla ortaya konulmuş resim örnekleri görmektesiniz.

Hikâye türünün gelişmesi için önceki anlayışların geliştirilerek sürdürülmesi mi yoksa resim sanatında olduğu gibi farklı bakış açılarının ortaya konulması mı önemlidir? Gerekçeleriyle yazınız.

  • Cevap: Önceki sanat anlayışlarını geliştirerek sürdürmek isterdim. Böylece daha önceki birikimlerden faydalanmış ve onu zenginleştirmiş olurdum. Farklı bakış açısıyla ortaya yeni eserler koymayı isterdim. Bütün sanatçıların benzer bir ifade şekline sahip olması onları kısıtlar. Sanatsal anlamda yenilik ancak kalıpları kırmakla mümkündür.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 54 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!