Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 459

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 459 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 459

Aşağıdaki metni okuyarak soruları cevaplayınız (Alıntılanan metnin aslına sadık kalınmıştır.).

6 Kasım
Goethe’nin Şiir ve Gerçek adlı eserinden aldığım şu parça bugünkü Türk şairleri için de söylensin, gene de doğruluğundan bir şey yitirmez:
“Alman şairleri, bir birliğin üyeleri olarak dayanışma halinde bulunmadıklarından halk arasında en ufak bir ayrıcalığa bile eremiyorlardı. Ne koruyucuları ne saygı görür bir yerleri ne de kendilerine az çok yararlı olabilecek kimselerle ilişkileri vardı. Bu yüzden de yeteneklerinin parlaması ya da sönüp gitmesi sadece rastlantıya bağlı kalıyordu. Zekâsına ve yeteneğine güvenen her yeryüzü çocuğu, yoksulluk içinde yaşamak ve ilham perilerinden edindiği güçleri, günlük gereksinmelerinin baskısı altında yitirmek zorundaydı.”
(Alınmıştır.)
Birsel, S. (1982). Hacivat Günlüğü. İstanbul: Ada.

1. Yazarın metinde tırnak içindeki ifadeyi kullanması, metnin anlatımına mı yoksa düşünceye mi etki eder? Açıklayınız.

  • Cevap: Metinde tırnak içindeki ifade, başka bir yazarın görüşüdür ve metinde kullanılması, düşünceyi geliştirme yollarından tanık gösterme olarak adlandırılır. Yazarın bu ifadeyi kullanması, öncelikle düşünceye etki eder. Tanık gösterme, metnin anlatımını da etkiler çünkü metnin anlatım biçimi tartışmacı anlatımdır. Bu anlatım biçiminde iddia ispat yöntemini kullanırken tanık gösterme ispat etmeye yardım eder.

2. Metnin anlatım biçimini öykülemeye dönüştürmek mümkün müdür? Nasıl?

  • Cevap: Metnin anlatım biçimini öykülemeye dönüştürmek mümkündür. Metinde öyküleyici anlatım biçiminin kullanılabilmesi için metnin edebî bir şahsın hayat öyküsü şeklinde kurgulanması ya da tarihî bir metin gibi düzenlenerek gerçek olayların anlatımı şeklinde sunulması gerekir. Zaten tırnak içindeki kısımda öyküleme tekniğine başvurulmuştur. Fakat metne öyküleyici anlatımın hâkim olması için buradaki üslubun metnin tamamında kullanılması gerekir.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 459 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!