Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 443

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 443 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 443

Aşağıdaki metni okuyarak soruları cevaplayınız (Alıntılanan metnin aslına sadık kalınmıştır.).

CEVDET PAŞA, NAMIK KEMAL, KEMAL’İN ÇOCUKLARI

Cevdet Paşa, Namık Kemal. Türk düşüncesinin diri ve yaşayan iki temsilcisi. Paşa, ağır başlı, dürüst bir medreseli. Batıya âşık, fakat Doğudan kopamıyor. Şiirlerinde kendisi yok. Coşmaktan, ölçüyü kaçırmaktan utanıyor gibi. Şablonların adamı. Namık Kemal deli dolu, haylaz ve coşkun. Şiirlerinde olduğu kadar, nesirlerinde de kendisi. Cesur, atak ve kendini beğenmiş. Cevdet daima frenli. Kemal daima coşkun. Cevdet’in kızı babasından çok Midhat Efendi’nin damgasını taşıyor. Ama her ikisi de değil. (…) Doğrusu Paşa; bütün ağırbaşlılığına, bütün gurur ve vakarına rağmen ıslah kabul etmez bir Avrupa hayranıdır. Fatma Aliye’nin Fransızca öğrendiğini anlar anlamaz ona karşı davranışı de- ğişiverir. Artık (…) vesayetten kurtulmuş, esrarengiz bir dünyanın fethine çıkmış, hürmete şayan bir kişidir Paşa’ya göre. (…)
“O, medresenin en olgun örneği ve son sözüdür. Doğu ile Batı arasında parçalanmış ve adamlığını kaybetmiş talihsiz bir baba. Namık Kemal ise, bir hanedanın temsilcisidir. Ali Ekrem ve Cezmi Ertuğrul, biyolojik planda, onu devam ettirirler. Edebiyatta ise, hepimiz bir parça Namık Kemal’iz. Cevdet Paşa bir son; Namık Kemal, bir başlangıç. Yahya Kemal’den Necip Fazıl’a, Tevfik Fikret’ten Nazım’a kadar bütün şairlerimizin büyük atası. Celal Nuri de Ali Kemal de İsmail Habip de Namık Kemal’in çocukları.
Zamanınıza gelirsek. Kerim Sadi, Namık Kemalden çok Cevdet Paşa’ya yakındır. Yalnız, gizli sevda taşımayan bir Cevdet Paşa. Oysa Hikmet Kıvılcımlı, Namık Kemal’in (…) Üslupsuz, derbeder, bir Namık Kemal. Aynı ataklık, aynı kesip atan tavır. Ve aynı fanatizm. (…)
Kerim Sadi setlerle kuşatmıştır kendini, lüzumundan fazla ciddidir. Korka korka, emekleye emekleye ilerler. Sırtında yumurta küfesi vardır. Şiire iltifat etmez. Konuşurken de yazarken de sağlam delillere, güvenilir şahitlere, imtihandan geçmiş hocalara ihtiyaç duyar. (…)
(Alınmıştır.)
Meriç, C. (1993). Jurnal Cilt 2. (3. bs.). İstanbul: İletişim.

1. Bu günlük, elli yıl sonra yeniden yazılsaydı metindeki kişiler ve kavramlar yönünden hangi değişiklikler olurdu? Açıklayınız.

  • Cevap: Metinde yapılacak değişiklikleri elli yıl ve hayal gücü sınırlandıracaktır. Metinde yer alacak kişiler ve onların özelliklerini öğrencilerin hayal gücü belirleyecektir. Yeni kavramlar ise günümüzün ve sonrasının bilim ve teknolojisindeki gelişmelerle oluşacaktır. Bu kavramlardan bazıları var olan kavramlar ya da üst sürümleri olarak önerilebilir: “man 3.0, trans hümanizm, endüstri 5.0, trans genetik, android, asgardia, holografik eğitim, dijital tusunami, dijital göçebelik vb.” ya da hayal gücüyle şekillenen yepyeni kavramlar olabilir. Günlükte bugün meşhur olan kişilerin bazılarının adının geçmesi beklenirdi. Çünkü Cemil Meriç, günlüğünde düşüncelerini geçmişteki meşhur insanlar üzerinde temellendirmiş ve sözü yaşadığı zamandaki ünlü kişilere getirmiştir.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 443 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!