Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 368

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 368 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 368

1. Okuduğunuz metinden alınan “Bütün çöl ülkelerinde olduğu gibi Bağdadda da hayat akşamla başlar, bütün gece gün ağarana kadar devam eder, şafakla sona erer.” ve “Yine takdir ettiği Abdülhak Hamid’in Makber’inde izleri sezilen Şeyh Gâlib’i de Haşim’in şiir kültürü içinde saymak gerekir.” cümlelerinde
başlar → Türemiş fiil
devam eder, sona erer → Birleşik fiil
gerekir → Basit fiildir.
Siz de aşağıdaki boşluklara yüklemleri basit, türemiş ve birleşik fiil olan üç ayrı cümle yazınız.

  • Cevap: Her sonbaharda bazı ağaçlar yapraklarını döker. Bu balmumu heykeller, çok gerçekçi görünüyordu. İhtiyacı olan herkese her zaman yardım ederdi.

2. Metinde geçen “Önce 1908-1909 yıllarında Resimli Kitap dergisinde, “Dicle’nin ve Annemin Hatıraları” umumi başlığı altında çıkan sekiz şiirin adları şöyledir” cümlesinde kısa çizgi (-), arasında, ve, ile, ila, .. .-den .. .-e anlamlarını vermek için sayılar arasında kullanılmıştır. Siz de kısa çizginin aşağıdaki tabloda yer alan kullanım amaçlarını örnekleyen birer cümle yazınız.

  • Cevap:

3. Okuduğunuz metinde bazı kelimeler (tanımağa, göstermeğe, Bağdad, Gâlib, batı, bir takım vb.) günümüz imlasından farklı yazılmıştır. Sizce bu farklılıkların nedenleri neler olabilir? Dilin özelliklerini de göz önünde bulundurarak cevaplayınız.

  • Cevap:  Bunda çeşitli sebepler söz konusu olabilir. Birincisi dönemin imla özelliği olduğu için öyle yazılmış olabilir. Mesela bir dönem eserlerde “yazmağa, çizmeğe” ifadeleri kullanılmıştır. Çünkü dil, canlı bir varlıktır. Zaman içerisinde değişime uğraması, yeni kelimelerin gelmesi, bazılarının yok olması mümkündür. İkincisi yazarın kendi tercihi olabilir. Çünkü bazen yazarlar özgünlüğü yakalayabilmek için dilde oynama yapabilirler. Üçüncüsü eser yazıya geçirilirken imla yanlışlığı ya da dizgi hatası yapılmış olabilir.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 368 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!