Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 362

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 362 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 362

Aşağıda verilen biyografi metinlerini okuyunuz. Bu metinlerden de hareketle 1. soruyu cevaplayınız.

1. Mehmet Âkif Ersoy adlı metnin yazarı Mithat Cemal Kuntay, Halit Fahri Ozansoy ve Oktay Akbal ile aynı dönemde yaşamıştır. Buna göre,
a) Aynı dönemde yaşamış bu üç sanatçının üslupları ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Her üç sanatçı da sadece öğretici metin türlerinde eserler vermiş sanatçılar değil, aynı zamanda şair kimliği olan kişilerdir. Dolayısıyla bu durumun eserlerine de yansıdığını söyleyebiliriz. Kısa cümle kuruluşları, ahenkli söyleyişler metinlerdeki dikkat çekici yönlerdendir. Ancak Mithat Cemal Kuntay’ın metninde Arapça ve Farsça bazı kelime tamlamaların kullanılması, sıralı cümle yapılarını çok kullanması açıklığı, akıcılığı zorlaştırmaktadır. Diğer iki metinde ise daha akıcı, daha samimi, senli benli bir anlatım söz konusudur.

b) Verilen üç metinden hangisini daha çok beğendiniz? Niçin?

  • Cevap: Mithat Cemal Kuntay’ın metnini beğendim. Çünkü daha ağırbaşlı, ciddi bir tutumla yazısını kaleme almış. Mehmet Akif’in şiir anlayışından bahsederken düşüncelerini gerekçelendirerek vermiş. Bu durum okuyucunun zihninde oluşabilecek soruları da cevapladığı anlamına gelmektedir. Halit Fahri Ozansoy’un metnini beğendim. Çünkü Süleyman Nazif’i anlatırken yaptığı benzetmeler, tasvirler oldukça etkileyici idi. Ani inişler ve çıkışlar içinde anlatmış şairi. Nazif’in dehşete düşüren görünümünden bahsederken bir anda onun için aslında çirkin denilmeyeceğini söylemesi gibi. Oktay Akbal’ın metnini beğendim. Çünkü yazar, metnini çok samimi bir dille yazmış. O, Özdemir Asaf’ı anlatırken sanki biz de yanında Akbal’la beraber yaşananları seyrediyor gibiyiz. Yani anlatımı o derece gerçekçi, o derece bizden.

2.Özellikle Cumhuriyet Dönemi’nde biyografi türünde bir gelişme yaşanması tür ile ilgili size neler düşündürmektedir?

  • Cevap: Cumhuriyet Dönemi, nesir alanında gelişmelerin yaşandığı bir dönemdir. Çağımızın düşünce çağı olması, öğretici metin türüne ilgiyi arttırmıştır. Biyografi türü aracılığı ile de kişinin yaşamından hareketle okura bazı mesajlar verilmeye, yol gösterilmeye çalışılır. Biyografi türündeki metinler, aynı zamanda dönemi aydınlatması yönüyle de ilgi çekicidir.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 362 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!