Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 336

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 336 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 336

II. METİN

NASA’DAKİ İLK TÜRK KADINI: DİLHAN ERYURT

Astrofizik alanındaki araştırmaları ile Güneş’in ve yıldızların evrimi çalışmalarına katkıda bulunan ve 1961-1973 yıllarında NASAda görev alarak bu kurumdaki ilk Türk kadını olan Dilhan Eryurt, 29 Kasım 1926da İzmir’de doğar.
(…)
Eryurt 1968 yılında Ankara Üniversitesi Astrofizik Anabilim Dalında asistanlık görevine başlar. O dönem ülkemizde bulunan Prof. Dr. Egbert Adriaan Kreiken’in öğrencisi olur ve önce doktora, sonrasında doçentlik çalışmalarını tamamlar. Bilgi birikim ve tecrübesini genç nesillere aktarmak için dönüşünde ODTÜ’de misafir profesör olarak derslere başlar. Bu bir senelik sürecin ardından üniversitede astrofizik derslerini başlatır.
Türkiye’deki astronomların fikir alışverişinin yetersizliğine değinerek Ulusal Astronomi Kongresi’ni kurmak için çalışmalara başlar. TÜBİTAK’ın desteği ile ilk ulusal astronomi toplantısını resmî olarak düzenler. Prof. Dr. Dilhan Eryurt, 1969 ve 1973 yılları arasında NASAdaki çalışmalarına devam etmek amacıyla ODTÜ’deki görevine bir süre ara verir.
1973’te tekrar ODTÜ’ye dönen Dilhan Eryurt burada Astrofizik Bölümünü resmî olarak kurar. ODTÜ’de görevi sürerken 1977 yılında TÜBİTAK Bilim Ödülü ile onurlandırılır. 1988 yılına kadar olan süreçte, ODTÜ’de hocalığa devam eder ve birçok genç astronomun hayatına dokunur.
(…)
Halime Güner, Nasadaki İlk Türk Kadını: Dilhan Eryurt, Ya/da, Sayı 3, s. 72-75, Ankara, 2020.

1. Okuduğunuz iki metinde de yazar ile anlatıcı aynı olmasına rağmen metinleri birbirinden farklı kılan unsurlar vardır. Bu unsurlardan ikisini gerekçe göstererek belirtiniz.

  • Cevap: Konuya yaklaşımları farklıdır. I. metinde daha öznel, yorumlanabilir ifadeler vardır. II. metinde ise bilgiler, doğrudan aktarılmıştır. Ayrıca I. metinde alıntı cümleye yer verilmesi metni içerik yönünden zenginleştirmiştir. II. metinde alıntı cümle yoktur.  Okuyucuya yaklaşımları konusunda farklılık vardır. I. metinde yazar, Turgut Özakman’ın sanatsal yönü ile ilgili beğenilerini, onunla ilgili olumlu görüşlerini ortaya koyarak okuyucuyu yönlendirmeye çalışmıştır. II. metinde ise kelimeler gerçek anlamlı, ifadeler nesnel olduğundan okuru yönlendirme söz konusu değildir. Dilhan Eryurt’un hayatına dair bilgiler olduğu gibi aktarılmıştır.

2. Sizin yaşamınızı bu iki metin yazarından hangisinin anlatmasını tercih ederdiniz? Niçin?

  • Cevap: I. metin yazarının beni anlatmasını tercih ederim. Çünkü başarılı çalışmalar ortaya koymuşsam beni anlatan kişinin de öznel cümlelerle beğenisini ifade etmesi, bunun da okuyucuya ulaşmasını beklerim. Bu şekilde okuyucularda yaşamımı öğrenme konusunda daha etkin bir çaba oluşabilir. II. metin yazarının beni anlatmasını tercih ederim. Çünkü yaşamımın veya çalışmalarımın olduğu gibi okuyucuya aktarılmasından yanayım. Gerçekten başarıya ulaşmış biriysem beni anlatan kişinin okuyuculara benimle ilgili yönlendirme yapmasına ihtiyacım olmayacağını düşünüyorum.

3. Turgut Özakman’ın bir başarısı da oyun kişilerini, kendi kişiliklerine aykırı düşürmeden zekice
konuşturabilmesidir. Yazar, sanki Türk insanının günlük hayatta edepli bir suskunluk altında gizlediği espri gücünü keşfetmiştir.
a) Metinden alınan bu parçayı birinci kişi ağzıyla yeniden yazınız.

  • Cevap: Benim gülmecelerim, insancı yaklaşımımı sahneye aktarmam yolunda kullandığım en güçlü silahtır çünkü tiyatromun içeriğini oluşturan temel ögeler sevecenlik, hoşgörü ve yaşama sevincidir. Yaşama sevinci olan tüm oyun kişilerine (özellikle de genç kuşaktan olanlara), kusurları olsa bile, sevgiyle, anlayışla yaklaşırım.

b) Birinci kişi ağzıyla yeniden yazdığınız bu parçada ne gibi değişiklikler oldu? Niçin?

  • Cevap: Metni yeniden oluştururken kullandığım birinci kişi ağzı, metnin türünü otobiyografiye yaklaştırmıştır. Metinde anlatıcı değişmiştir. Bu da metnin inandırıcılığını arttırmıştır.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 336 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!