Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 322

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 322 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 322

1. Doğan Hızlan: “Benden, beni anlatan bir portre yazısı isteyenlere hep onun 99 Yüz kitabında bulunan, benim için yazdığı yazıyı koyun yeter, demişimdir.” diyerek yukarıda okuduğunuz metni, kendisini en iyi anlatan portre olarak tavsiye etmiştir. Buna göre,
a) Bu tavsiyenin gerekçelerinin neler olabileceğini belirtiniz.

  • Cevap: Bu yazı kuru bir biyografi yazısından daha zevkli, edebî bir metin tadındadır. Ayrıca Doğan Hızlan, kendisini bir roman ya da masal kahramanıymış gibi anlatan yazıyı daha bir zevkle okumuş olabilir.

b) Bu metni yazan kişinin bir şair olması metne anlatım açısından neler katmıştır?

  • Cevap: Alt alta gelen cümleler şiire yakın bir düzyazı izlenimi veriyor. Akıcı bir anlatım var. Duygusal bir üslup, öznel bir anlatım dikkat çekiyor. Hayata ve olaylara bir şair ve sanatçı gözüyle bakması sonucu sanatkârane bir üslup oluşmuş.

c) Sizin biyografiniz yazılacak olsaydı biyografinizi kimin hazırlamasını isterdiniz? Niçin?

  • Cevap: Biyografimi Cezmi Ersöz’ün yazmasını isterdim. Günümüz sanatçılarından Cezmi Ersöz, duygusal anlatımı ve zengin imge dünyasıyla benim çok beğendiğim bir sanatçıdır. (Öğrenci buraya bir sanatçının adını yazabileceği gibi çevresinden herhangi bir insanın adını da yazabilir.)

2- a) Okuduğunuz metinden alınan aşağıdaki cümleleri nesnel biçimde yeniden ifade ediniz.

  • Cevap:

Türk edebiyatını sahiplendi. / Edebiyatımızın değerlerini korudu.
Yalanınıza kolayca ortak olabilir. / Sizin sözünüze hemen ayak uydurabilir.
Hâlâ çocuksu bir tarafı var. / Çocuksuluğu kimi zaman dışa yansır.
Orada karakterini olduğu gibi yansıtabilmektedir. /
Orada çekinmeden ve istediği gibi davranabilmektedir.

b) Tabloya yazdığınız cümleler okuduğunuz metinde kullanılmış olsaydı metnin üslubunda nelerin farklılaşabileceğini belirtiniz.

  • Cevap: Okuduğum metinde tasvirler, tespitler mecaz anlamlı kelimelerle ifade edilmiştir. Benim yazdığım cümlelerin ya da nesnel anlamlı benzer cümlelerin kullanılması metindeki edebîliği, yazarın kendine özgü anlatımını ortadan kaldıracaktır.

3- Fransız yazar Buffon’un bir insanın kişiliği üslubuna yansır şeklinde ifade edilebilecek “Üslub-ı beyan aynıyla insan.” sözü meşhurdur. Sizce günlük yaşamda, insan ilişkilerinde konuşma üslubunun nasıl bir işlevi ve etkisi vardır? Kısaca açıklayınız.

  • Cevap: Günlük yaşamda aile bireyleri, komşu, akraba, okul arkadaşları, alışverişteki görevlilerle az ya da çok iletişim içindeyiz. İsteklerimizi yaptırırken ya da bizden isteneni gerçekleştirirken üslubumuzun saygı ve sevgi çerçevesinde olması, yanlış anlamalara fırsat vermeyecek açıklıkta olması önemli ve gereklidir.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 322 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!