Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 282

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 282 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 282

2.
Yukarıdaki tabloda Âşık Veysel’in yaşam öyküsünü anlatan iki farklı yazar vardır. Yazarların cümlelerinde seçtikleri kelimeler farklı olsa da anlatmak istedikleri durumlar benzerdir. Buna göre,

a) Hangi yazarın seçtiği kelimeler duygulara dayanmaktadır? Düşüncelerinizi gerekçelendirerek yazınız.

  • Cevap: I. yazarın seçtiği kelime ve kelime grupları (ışık tutuculuk, aydınlığa kavuşmak, uzağı gören, karanlık) daha çok mecaz anlamlıdır. Dolayısıyla daha çok duyguları çağrıştırmaktadır.

b) Siz Âşık Veysel’in yaşam öyküsünü yazıyor olsaydınız hangi yazarın cümlelerini tercih ederdiniz? Düşüncelerinizi gerekçeleriyle yazınız.

  • Cevap:

I. yazarın ifadelerini metnimde kullanırdım. Çünkü bana göre bir yazıyı kuruluk ve yavanlıktan çıkaran şey onun hayal unsurlarından yararlanmasıdır. Bu da kelime seçimimizde bizi mecaz anlamlı kelime ve kelime gruplarına götürür.
II. yazarın ifadelerini metnimde kullanırdım. Çünkü amacım Âşık Veysel’in yaşam öyküsünü anlatmaksa bunu doğrudan yapmayı tercih ederim. Bilgi aktarmayı amaçladığım için de çok fazla kelime oyunlarına, mecaz anlam yüklü ifadelere gerek olmadığını düşünürüm.

3. Metindeki “Atalarımız bunca yıl böyle bir iş yapmamışlar, şu kör adam onlardan iyi mi bilecek ki böyle bir işe kalkıştı? demişler.” cümlesinde insanların “Âşık Veysel’in yaptığı işi başaramayacağı, ona bu konuda inanmadıkları” anlamı vardır.
Siz bu cümlede “Âşık Veysel’e olan inancın tam olduğunu, onun başladığı bu işi hakkıyla yapacağını” ifade etmek isteseydiniz nasıl bir değişiklik yaparak cümlenizi yazardınız?

  • Cevap: Cümleye olumsuz anlam katan “mi” kelimesini, “böyle bir işe kalkışmak” kelime grubunu atardım ve cümlemi şöyle oluştururdum: “Atalarımız bunca yıl böyle bir iş yapmamışlar, şu uzağı gören kör adam bunu akıl etmiş! Her işte olduğu gibi bunun da üstesinden gelecektir.”

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 282 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!