Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 274

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 274 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 274

Anlıyor musun, sıkıldım. Artık bazı şeyleri paylaşmak istiyorum.
ADAM: Bazen de şehir dışında, akrabalarımla karşılaşıyorum. Birden onları müthiş seviyorum. İçimden “İyi ki akrabalarım var bu dünyada!” diye bağırmak geliyor. En az haftada bir görüşmeye karar veriyoruz. Şehre döndüğümüzde ise malum son! Birbirimizi hiç aramıyoruz. Birbirimizi arayama- dığımız için birbirimizle her karşılaşmamızda utanç içinde başımızı önümüze eğiyoruz. Hatta böyle bir durumu yaşamamak için karşılaşmamaya dikkat ediyoruz. Uzaktan birbirimizi gördüğümüzde çaktırmadan kaldırım değiştiriyoruz.
GARSON: Çok iyi yapıyorsunuz efendim. Bu şehirde görüşmek imkânsızdır.
ADAM: Şehir dışına çıktığımda mutlaka eski arkadaşlarımla karşılaşıyorum.
GARSON: Onlar şehir dışında mı yaşıyorlar?
ADAM: Hayır, şehirde yaşıyorlar. Ama tıpkı benim gibi şehirden sıkıldıkları için arada bir şehir dışına kaçıyorlar. Örneğin ne zaman şehir dışına çıksam kapı komşumla karşılaşıyorum. Uzun uzun konuşup birbirimize rastlamış olmaktan, ne kadar mutlu olduğumuzu anlatıp duruyoruz. Ben ona “Hâlâ aynı dairede oturup oturmadığını” soruyorum. O da bana “Evet, orda oturuyorum. Sizin oturduğunuz dairenin tam karşısındaki dairede,” diye cevap veriyor. Her karşılaşmamızda aramızda inanılmaz sıcak bir dostluk başlıyor.
GARSON: Ne güzel!
ADAM: Birbirimizden o kadar memnun kalıyoruz ki şehre dönünce her gün görüşmeye karar veriyoruz. Ama tabii ki şehre dönünce bir daha hiç karşılaşmıyoruz.
(…)
Behiç Ak, Tek Kişilik Şehir

1. “Tek Kişilik Şehir” adlı metinden hareketle yazar Behiç Ak’ın kendi çağının tanığı olduğunu söyleyebilir misiniz? Görüşlerinizi gerekçeleri ile yazınız.

  • Cevap: Yazar, günümüz dünyasında insan ilişkileri ve kent insanının yalnızlığı üzerinden eserini kurgulamıştır. Gelişen teknoloji, insanların iletişim kurmak için gereken mekân zorunluluğunu ortadan kaldırmış ve bireyi eve, tek başınalığa hapsetmiştir. Yazar, sanal arkadaşlar edinen, ilişkilerini internet üzerinden kuran bir insanın (Adam) lokantada çalışan “Garson” ile olan konuşmasını bize gösterirken kent insanının birey olarak yalnızlığını da tüm çıplaklığı ile yansıtmıştır. Bu durum günümüzde bize hiç yabancı gelmeyen ve çoğumuzun bizzat yaşadığı bir gerçekliktir.

2. Behiç Ak ile tanışma fırsatınız olsaydı ona bu metinden hareketle yazarlığı ile ilgili neler sorardınız?

  • Cevap: Bu eseri yazarak hangi sorumluluğu yerine getirdiğinizi düşünüyorsunuz? Kimler için yazıyorsunuz?
    Metinde verdiğiniz örnek ilişkilerden kaçını gerçek hayatta yaşadınız? Yazarken en çok nelere dikkat ediyorsunuz?
    Toplumsal ilişkiler sizce ne kadar daha kötü olabilirdi? Gerçekten de kent hayatında insanın tek başınalığı kaçınılmaz mı?
    İnsanlar sizce neden dostları ile bir araya gelemiyor? İnsanın kendini eserdeki “Adam” karakteri kadar yalnız hissedip yine de sosyal hayatta sağlam ilişkiler kurmamasını neyle açıklarsınız?…

3. “Yazarın seçtiği ve dile getirdiği olaylar, onun hassasiyetlerini ve fikirlerini gösterir.” Rıza Filizok’a
ait bu cümleden hareketle Behiç Ak’ın kişiliği hakkında neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Behiç Ak, modern kent insanın değer yargılarının yozlaştığının farkında olan biridir. İnternet ve kentleşme ile gelişen sağlıksız, gerçek olmayan ilişkilerin farkındadır. Bu durum, her ne kadar kaçınılmaz gibi görünse de yazar hayata karışmanın, farklı mekânlarda farklı insanlarla gerçek ilişkiler kurmanın gerekliliğine hâlâ inanan biridir. Sorunun cevabı öğrencinin değerlendirmesine bırakılmıştır.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 274 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!