Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 268

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 268 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 268

AKŞEMSETTİN: (Hasanı işaret ederek) O mertebesini buldu.
FATİH: (Yaklaşır, sonra eğilir, Hasanı alnından öper, kalkar kendi kendine konuşur gibi) Ne mutlu sana Ulubatlı! Adın Bizans’a giren ilk Türk olarak tarihe geçecek! Eğer Sultan olmasaydım, Ulubatlı Hasan olmak isterdim! (Muhafızlara işaret eder. Muhafızlar bir sancak getirip üstüne örterler. Onu taşıyarak çıkarırlar. Hepsi çadırın önünde bir an dururlar, iki muhafız meşalelerle gelir, yerlerini alırlar.).
FATİH: Mekânın cennet olsun, yerin milletin kalbi. Şehitlerimize bizden selam götür Hasan! (Hepsi saygı duruşunda beklerler, muhafızlar Hasanı götürürler, gözden kaybolunca Fatih ve paşalar çadıra dönerler. Hepsi heyecanlıdır.) Bu gece mum donanması yapılsın, surlar durmadan dövülecek gece yarısına kadar. Tam gece yarısında bütün ışıklar söndürülecek. Yarın alessabah umumi hücum yapılacaktır. (Zağanosa) Derhal münadiler çıkarılsın; emrimiz duyurulsun!
ZAĞANOS: — Ferman Padişahın. (Çıkar.)
(…)
Nazım Kurşunlu, Fatih
Kelime Dağarcığı:
müdafi: Bir yeri savunan. muhkem: Sağlam. laşe: Leşler. münadi: Bir şeyi duyurmak için yüksek sesle söyleme işi yapan kişi, tellal. mum donanması: İstanbul’un fethinde, 28/29 Mayıs gecesi yapılmış olan ateş ve ışık şenliği.

1. ‘Fatih” adlı metnin sizde uyandırdığı düşünceleri ve duyguları ifade ediniz.

  • Cevap: Cevap öğrencinin değerlendirmesine bırakılmıştır.

2. Yukarıdaki soru başkaları tarafından da cevaplandırıldığında metinle ilgili yapılan yorumlarda belli farklılıkların ortaya çıkmasının sebepleri neler olabilir?

  • Cevap: Yaşadığımız toplum, inandığımız değerler, ideolojilerimiz, ait olduğumuz sosyal çevre hayata ve insana bakışımızı, geçmişi ve yaşadığımız çağı, okuduğumuz bir eseri değerlendirişimizi etkiler. Bundan dolayı eserde dikkat ettiğimiz, daha özel bulduğumuz kısımlar veya anlatılar farklılaşabilir. Bazılarımız, esere mesaj kaygısı ile yaklaşır, bazılarımız ise eseri yorumlarken estetik kaygıları da önemser. Kendi gerçeğimizden yola çıkarak anlamaya çalıştığımız bir eserin başkası tarafından da kendi gerçeği üzerinden yorumlanması kaçınılmazdır. Bu durum, yorum farkının oluşumunu da gösterir. Cevap öğrencinin değerlendirmesine bırakılmıştır.

3. Bir tiyatro oyununu 10 yaşındayken okumamız/izlememiz ile 15 yaşında okumamız/izlememiz hâlinde ondan anlayacaklarımız da farklılaşacaktır. Bu farklılaşmanın nedenleri neler olabilir? Görüşlerinizi gerekçeleri ile yazınız.

  • Cevap: İnsan hayatı boyunca öğrenen, gelişen, anlam dünyası zenginleşen bir varlıktır. 10 yaşındayken sahip olunan birikimler ile 15 yaşında sahip olunan birikimler farklıdır. Bu birikim, gerek kelime dağarcığı gerek dünyayı algılayış gerekse karşılaşılan olayları değerlendirişte farklılığını gösterir. Doğal olarak 10 yaşındaki bir çocuğun aynı oyunu 15 yaşında iken de izlemesi durumunda eserin anlamında, eserde dikkat edilen noktalarda da farklılıklar olacaktır. Cevap öğrencinin değerlendirmesine bırakılmıştır.

4. Metnin anlamını belirleyen yazar mı, okur mu yoksa metnin kendisi midir? Görüşlerinizi gerekçeleri ile yazınız.

  • Cevap: Metnin anlamını belirleyen okurdur çünkü işin içine kendi değer yargılarını katar ve metni ona göre yorumlar.
    Metnin anlamını belirleyen yazardır çünkü yazar eserini belli bir niyet doğrultusunda yazmıştır. Okurun o niyeti bulmasını amaçlar. Metnin anlamını belirleyen metnin kendisidir. Yazar, her ne kadar belli bir niyetle yazsa da metin, yazarın niyetinin dışında farklı bir yoruma yol açabilir.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 268 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!