Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 179

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 179 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 179

Aşağıdaki metni okuyunuz ve soruları metne göre cevaplayınız.

ESİR ŞEHRİN İNSANLARI
(…)
Akşam üzeri Niyazi Efendi, her zamanki gibi, bir sürü şaşırtıcı, sevindirici haberle gelmişti. Anlattıkları doğru ise, bir kere, Çerkes Etem’in isyanı zannettikleri gibi bir düşman propagandası değil, hakikatti. Etem Bey önceleri cephe mandalarıyle geçinememiş, sonra Refet Bey’i bahane ederek Ankara’yı basmaya kalkmış. Cephenin sol kanadını tutan düşmanı gerekirse yarmaya, gerekirse çevirmeye gücü yeter iyi silahlanmış önemli birlikleri ya, idare yoluna giderek yarı başkaldırmış halde muhafaza etmek, ya da bu kangreni büyük bir cesaretle kesip atmak lâzım geliyor. Mustafa Kemal Paşa, az bulunur şeflerden birisi olduğununu ispat ederek, hiç duraklamamış, kötülüğü daha büyümeden tepelemeyi kararlaştırmış. 29 Aralık’ta Etem kuvvetlerine saldırılması emri vermiş. 5 Ocak’ta, Etem Yunanlılara sığınmak zorunda bırakılmış. Bu fırsattan yararlanmak isteyen düşman 6 Ocak’ta saldırıya kalkmış…
Nedime Hanım eli yanağında, mırıldandı:
— Meğer ne büyük tehlike atlatmışız?
— Dehşetli bir tehlike. İnönü’de üç gün, üç gece döğüşüldü. Nihayet, düşman söktüremedi.
Dün gece, tekrar eski yerine, Bursa önlerine döndü. Tam bir haftadır uyumuyorum yengeciğim. Hani masallarda büyülü kıllar vardır. Birbirine sürtünce bir Arap çıkarmış da, şehzadeyi istediği yere yetiştirirmiş. Ya da sihirli seccade. İşte onları sayıkladım durup dinlenmeden. Sanki ben gitseydim, her şey düzelecekti. Ben gitseydim değil, ben orada on dakika bulunup ölseydim.
— Bu sebepten mi bize uğramadınız?
— Nasıl uğrayabilirdim? Aklım başımda yoktu ki. Tırnaklarımı yedim bitirdim. Baksanıza.
Ellerini uzattı. Parmakları yeni çamaşır yıkamışa benziyordu. Uçlarının derileri hem beyazlamış, hem de buruşmuştu.
— Sabahleyin havadisi alınca baygınlık geçirmişim! İçimde sanki bir şey tükendi. İçim bomboş kalıverdi. Kemiklerden bile boşaldı. Etem’in isyanına bir türlü inanamıyordum. Daha Türkçesi inanmak istemiyordum.

1. Yukarıdaki metinden yola çıkarak “Esir Şehrin İnsanları” romanının hangi tarihsel dönemin ürünü olduğunu belirtiniz.

  • Cevap: “Esir Şehrin İnsanları” romanı Kurtuluş Savaşı sürecini anlatan bir romandır. Bunu tarihsel kişiliklerin ve tarihsel olayların adlarının geçmesinden anlıyoruz. Mustafa Kemal Paşa, Çerkes Etem adları geçmekte, tarihsel olaylar günleri verilerek yansıtılmakta, İnönü Muharebesinin şiddetinden söz edilmektedir.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 179 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!