Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 16

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 16 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 16

1. Günlük yaşamda konuşma dilinin bulunulan mekâna ve konuşulan kişilere göre farklılık göstermesinin nedenleri neler olabilir?

  • Cevap: Gündelik yaşamda pek çok farklı sosyal ortamda bulunuruz. Bulunduğumuz her farklı ortamın ihtiyacı olan ve bu ortamda kabul gören konuşma biçimi farklılaşır. Örneğin arkadaşlarımız arasında daha rahat davranır ve konuşurken bir iş görüşmesinde, yeni girdiğimiz bir toplulukta kendimizi tanıtırken, aile büyüklerimize hitap ederken farklı konuşma biçimleri geliştiririz. Dolayısıyla içinde bulunduğumuz ortamda daha iyi anlaşılmak, kabul görmek ve sosyal ilişkileri kolaylaştırmak için kullanacağımız dili de seçeriz.

2. Argonun özellikle gençler arasında yaygın olmasının nedenleri sizce neler olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Gençler yaşıtları arasında ilginç, dikkat çekici, ürkütücü, samimi, farklı olmak için argoyu tercih edebilirler. Ayrıca kendini belli bir gruba aitmiş gibi göstermek, kendini içten ve samimi olarak yansıtmak için de argoyu kullanabilirler. Bununla birlikte konuştuklarını herkesin anlamaması için ya da konuşmaların aşırı ciddiyetini dağıtmak ve eğlenmek için argo kullanılır.

3. Fakir Baykurt’un “Irazca’nın Dirliği” romanında olduğu gibi yapıtlarda kahramanların ağız özelliklerinin yansıtılması okuma sürecinizi nasıl etkiler?

  • Cevap: Örneğin Denizli yöresinde ilçe farklılıklarında bile farklı ağız özellikleri görülebilir. Ancak yaygın kullanım sondaki -r sesinin düşürülmesidir. “Geliyo, gidiyo” Ayrıca ismin -e ve -i hâlleri (bulunma ve yönelme) karıştırılır. Örneğin yaşlı bir amca kasaba gelir ve şöyle diyebilir: “Beni bi kilo gıyma yapıve.” Denizli ağzını anlamayan biri şaşırıp amcanın kendisini mi kıyma yapılmasını istediğini bir anlığına da olsa düşünebilir. Romanlarda kahramanların yaşadıkları yörenin ağız özelliklerini kullanmaları romana gerçekçilik katabilir, bu ilgi çekici olabilir ancak kimi zaman da fazlaca ağızlı konuşmanın verilmesi okuma sürecini zorlaştıran bir faktör olabilir.

4. Ülkemizdeki yurttaşların ağız özelliklerinden yola çıkarak nereli olabileceğine dair tahminlerde bulunabilir misiniz? Örneklerle açıklayınız.

  • Cevap: Ağız özelliklerinden kişilerin hangi bölgede yaşadığını ve nereli olduğunu tahmin edebiliriz. Örneğin Doğu Karadenizli ise “Sabahtur çay toplayruk cöberdik ellarumuz su topladu.” şeklinde bir cümle kurabilir. Şehirler arası farklı ağız özellikleri gösterse de Doğu Karadeniz ağzıyla konuşan birinin nereli olduğunu tahmin edebiliriz.

5. Jargonlar sıklıkla hangi meslek grupları içinde kullanılır? Örnekler veriniz.

  • Cevap: Tıp jargonu, öğrenci jargonu, futbolcu jargonu örnek olarak verilebilir.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 16 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!