Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 112

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 112 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 112

1. Verilen şiirin genelinden yola çıkarak “Sakarya, saf çocuğu, masum Anadolu’nun / Yüzüstü çok süründün, ayağa kalk, Sakarya!” diyen şair Sakarya Nehri’yle temsil ettiği Türk gençliğine ne gibi mesajlar vermek istemiş olabilir?

  • Cevap: Türk milleti, tarih boyunca büyük çileler, zorluklar çekerek büyük işler başarmıştır. Yorulmadan, zahmet, çile çekmeden, büyük bir mücadele vermeden bir şeyleri elde etmek mümkün değildir. İyi ve kötü, doğru ve yanlış hep yan yana birlikte birbirleriyle mücadele ede ede gelmektedir. Bu mücadelenin dışında kalmak mümkün değildir. Mücadelenin gereği olan neyse o yapılacaktır. Türk gençleri tarihten güç alarak öz güvenli, azimli ve ümitli olmalıdır.

2. ‘ ‘Fakat Sakarya başka, yokuş mu çıkıyor ne / Kurşundan bir yük binmiş, köpükten gövdesine; / Çatlıyor, yırtınıyor yokuşu sökmek için.” ifadeleriyle metnin vermek istediği örtük iletiler sizce neler olabilir?

  • Cevap: Nehirler hep aşağı doğru akar. Şiirde nehrin yokuşa doğru akma çabasıyla Türklerin yıllarca olmazları oldurma azmi anlatılır. Türk milletinin, tarih boyunca sırtına hep kurşundan ağır yükler yüklenerek içine düştüğü olumsuz durumlardan direnme gücüyle kurtulduğu belirtilir.

3. “Sakarya Türküsü” şiirinin genelinde hitabet üslubunun egemen olmasını okuyucu açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: Şiirdeki hitabet üslubu kitleleri, verilmek istenen azim, özgüven ve kararlılık noktasında etkilemektedir. Türk milletinin tarihi, kültürü ve vatan, millet sevgisi açısından okuyucuları heyecana getirmektedir. Milliyetçilik duygusunun canlanmasında önemli rol oynamaktadır.

4. Şairin Sakarya Nehri’ni kendi izlenimleriyle tasvir etmesinin ve kişileştirmesinin şiirde verilmek istenen anlama ve okuyucuya katkısı sizce nelerdir?

  • Cevap: Şair kendi izlenimleriyle okuyucunun zihninde bir resim oluşturarak şiirde işlediği duygu ve düşünceleri vermeye çalışıyor. Sakarya Nehrinin akışında Türk milletinin tarihî, sosyal ve kültürel durumunu görüyor ve tasvirler yaparak nehre kendince anlamlar yüklüyor. Teşhis sanatını kullanarak Sakarya Nehrini Türk milletiyle özdeşleştiriyor.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 112 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!