Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 66

 9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 66 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 66

Eski Mısır Medeniyetinde Tıp
Mısır tıbbına göre hayatın esası solunumdu. Hayat bir rüzgârdan ibaretti. Bu rüzgâr; insanı yaşatan, sıcaklığı gideren, kuzeyin temiz, serin ve iyi edici havasıydı. Bu hava, kulak ve burun yoluyla baştaki 22 damara girip kalbi çalıştırarak bedeni hareket ettirirdi. Soluk kesilince ölüm meydana gelirdi. Kalp ise damar sisteminin, aklın ve duyguların merkezi; idrar, balgam, gözyaşı, hava gibi vücut sıvılarının kaynağıydı ve bu sebeple mumyalama işleminde yerinde bırakılırdı

Eski Yunan Medeniyetinde Tıp
Hippokrates (Hipokrat) Salgın Hastalıklar adlı eserinde hasta muayenesini şu satırlarla anlatmıştır: “Hastalıkları şöyle teşhis ederiz: Bilgimiz ortak insan tabiatına, her kişinin kendi özelliğine, hastalıklara, hastaya, bedene zerk edilen maddelere, o anda yaşanılan iklim şartlarına; hastanın alışkanlıklarına, hayat standardına, yaşına, uğraşlarına, konuşmalarına, davranışlarına, düşüncelerine, uyku durumuna, rüyalarına, ellerinin düzensiz hareketlerine, kaşıntılarına, gözyaşlarına, idrarına, dışkısına, balgamına ve kusmuğuna; hastada art arda meydana gelen hastalıkların niteliklerine ve onlardan kalan izlere; terleme, üşütme, öksürme, hıçkırma, geğirme, sesli sessiz yellenme, kanama ve basurların incelenmesine dayanır. Bir hastada dikkatle araştırılacak bu veriler hastalığı kavramaya imkân verir.” Teşhis için, “hekimin ilk günden itibaren dikkatini bulguların tümü üstünde toplaması gerekir.”

1.) Yazının icadının tıbbın gelişimine sağladığı katkıları örneklerle açıklayınız.

  • Cevap: Yazının icadı, tıp alanında elde edilen bilgilerin gelecek nesillere aktarılmasını ve tıp ile ilgili çalışmaların daha sistematik yürütülmesini sağlamıştır. Eski Yunan medeniyetinde kayda değer bir gelişim gösteren tıp, Hipokrat tarafından bilimsel bir kimliğe kavuşturulmuştur. Böylece yazı vasıtasıyla artan kültürel etkileşimler sonucu tıp, bütün medeniyetlere ulaşmış ve ön plana çıkmıştır.

2. Eski Mısır tıbbında solunuma verilen önemi günümüzde görülen Covid-19 hastalığıyla bağdaştırarak değerlendiriniz.

  • Cevap: Eski Mısır medeniyeti, solunumu insan sağlığının merkezi olarak görmüştür. Günümüzde görülen Covid-19, özellikle solunum yollarını etkileyen ölümcül bir hastalıktır. Dolayısıyla solunumun hayatî anlamının geçmişten günümüze değişmediği ve sağlıklı yaşamak için gerekli olduğu bir kez daha ön plana çıkmıştır.

3.) Hipokrat’ın teşhis koyma verilerini kullanarak günümüzde görülen Covid-19 hastalığını değerlendiriniz. Sonuçları tablo hâlinde gösteriniz.

  • Cevap:

4. Tıp biliminin geçmişten günümüze gelişimini veya önemini özetleyen bir cümle (slogan, özlü söz vb.) kurunuz.

  • Cevap: “Söz uçar, yazı kalır; yazı kalır, sağlık olur” “Sağlık, insanın kendi geleceği için bıraktığı en güzel mirastır.”  vb cevaplar verilebilir.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 66 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!