Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 275

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 275 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 275

Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

Tuğrul Beyden itibaren hükümdarlar ve Türk büyükleri İslam dünyasının her tarafını cami, medrese, kütüphane, tıp mektebi, hastane, imaret, zaviye ve kervansaraylar ile doldurmuşlardır. Türkistan kütüphaneleri çok eski ve zengindir. îbn-i Sina Buharada, Samani hükümdarının kimsenin görmediği kitaplarla dolu bir kütüphanesinde, tetkikler yapmıştır. İslam dünyasında çok büyük kütüphaneler vardır fakat Moğol İstilası ile çoğu mahvolmuştur. Hülagü ile birlikte Bağdat ve Suriye seferlerine katılan Nasreddin Tusi, bu kargaşada topladığı kitaplardan Meragadaki büyük rasathane yanında bir kütüphane kurmuştur ki burada 400 bin cilt yazma eser toplanmıştır. Melikşah, büyük paralar harcayarak önce İsfahanda sonra da Bağdat’ta birer rasathane kurdur- muştur. Burada devrin büyük matematik ve astronomi âlimleri olan Ömer Hayyam, Ebu’l-Mu- zaffer İsfizarî, Meymün bin-Necib el-Vasitî ve başkalarını rasat işlerine memur etmiştir. Bu rasatlardan sonra Melikşah’ın “Celaleddin” lakabına nispetle yeni bir Celâli takvimi hazırlanmıştır. Bu takvime göre 21 Mart 471 H. / 1079 yeni bir tarih başlangıcı olarak kabul edilmiş ve takvim hazırlanırken güneş yılı esas alınmıştır.

1. Selçuklu Dönemi’nde inşa edilen yapıları, genel amaçlarına göre sınıflandırınız.
  • Cevap:

Sosyal: Cami, hastane, imaret, zaviye…
İlmî: Medrese, kütüphane, tıp mektebi, rasathane.
Mali: Medrese, kütüphane, tıp mektebi, rasathane.

2.Türkistan kütüphanelerinin çok eski ve zengin olmasının kültürel hayata etkileri neler olabilir?
  • Cevap: Öğrencinin bilgi birikimine bağlı olarak “Türkistan kütüphaneleri, çeşitli dönemlerde farklı alanlarda yazılmış veya çevrilmiş olan eserlerin korunarak bilimsel hayatta yeni bilgilerin üretilmesini ve aktarılmasını sağlamıştır. Böylece müderrisler ve medrese öğrencileri, tüm kütüphanelerden yararlanabilmiştir. Kütüphaneler, bilimsel hayata hem mekân hem kaynak olarak katkıda bulunmuştur. Kütüphaneler; Semerkant, Harizm, Buhara, Nişabur gibi şehirlerin o dönemde bilim, kültür ve sanat yönünden ilerlemesine katkıda bulunmuştur. vb. farklı cevaplar verilebilir.

3.“Selçuklu Dönemi’nde astronomi alanında çalışmalar yapılmıştır.” yargısını metindeki hangi kanıtlarla destekleyebilirsiniz?

  • Cevap: Öğrencinin bilgi birikimine bağlı olarak “Büyük paralar harcanarak rasathanelerin kurulması, Celali takviminin hazırlanması…” vb. farklı cevaplar verilebilir.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 275 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!