Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 245

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 245 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 245

Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

TÜRKLER VE İSLAMİYET

Türklerin İslam dinine girişleri, Türkler ile Arapların ilk karşılaşmalarıyla başladı ve kesintiye uğramadan devam etti. Türklerin, Maveraünnehirdeki Emevilerin fetihlerine ve fetihlerden sonra Emevilere karşı direnmeleri, İslamiyet’e karşı bir hareket değildi. Almaata şehri yakınlarında Talas Nehri kıyısında, Arap ve Çin orduları karşı karşıya geldiler. Karluk Türklerinin Arap ordusunun yanında yer alması sonucunda, Çin ordusu 751de yenildi. Talas Savaşı’nın Arapların galibiyetiyle sonuçlanması batıya doğru olan Çin’in ilerleyişini durdurdu ve Orta Asya’daki İslamlaşmanın yolunu açtı. İslam ordularının açtığı Orta Asya yolunu, Müslüman ticaret kervanları izlediler. Müslüman tüccarlar ve sufiler, komşu ülkelere kolayca girip çıkabiliyorlardı. Müslüman tüccarlar ve sufilerin gerek ticaret gerekse İslamiyet’i yaymak için girip çıktıkları ülkelerin başında da Türk yurtları geliyordu.
Müslüman tüccarlar, kuzey ülkeleriyle İslam ülkeleri arasındaki transit ticarete aracılık eden Etil Bulgarlarına da İslam dinini götürmeyi başarmışlardır. Bu ticarette Bulgar şehri, tüccarların buluşma ve ticari malların mübadele merkezi durumundaydı. Bulgar hükümdarı İl-teber Almuş Müslüman tüccarlar vasıtasıyla İslamiyet’i tanımış ve devletin resmî dini olarak kabul etmiştir. Bulgarlar, kendi arzularıyla İslamiyet’i kabul etmekle kalmamışlar tıpkı Karahanlılar gibi X. yüzyıldan itibaren bütün din ve inançlarını terk ederek topluca İslam dinine girmeye başlamışlardır. Bu hususta Arap fatihlerin, Türkleri İslamiyet’e kazandırmak için davet dışında özel bir gayretleri olmamıştır. Türkler, İslamiyet’i bir zorlama sonucunda değil kendi arzularıyla kabul etmişlerdir. Önce tek tek, sonra gruplar ve kitleler hâlinde İslamiyet’e giren Türkler, kendilerini İslam Devleti’nin hizmetine sunmuşlardır.

“Kültürel etkileşime sebep olan en önemli olgulardan biri şüphesiz ticarettir.” Sözünü metindeki hangi bilgilerle destekleyebilirsiniz.

  • Cevap: Metinde geçen “İslam ordularının açtığı Orta Asya yolunu, Müslüman ticaret kervanları izlediler. Bu ticarette Bulgar şehri tüccarların buluşma ve ticari malların mübadele merkezi durumundaydı. Bulgar hükümdarı İl-teber Almuş, Müslüman tüccarlar vasıtasıyla İslamiyet’i tanımıştır.” bu bilgiler verilen sözü destekler.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 245 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!