Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 13

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 13 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 13

Verilen görseller ve açıklamalarından yola çıkarak soruları cevaplayınız.

Herodotos (Herodot) (MÖ 484-425)
“Mısır, Nil’in armağanıdır.”
Immanuel Kant (Imanuel Kant) (1724-1804)
“Coğrafya tarihin temelinde yatıyor”
Jules Michelet (Cul Mişele) (1798-1874)
“Tarih ilk önce coğrafyadır.”
J. Gottfried von Herder (Gotfrid Fon Heda) (1744-1803)
Tarih, hareket hâlindeki coğrafyadır.”

Evrensel olarak tarih ve coğrafyanın birbiriyle yakın bağları vardır. Bu sebeple temel coğrafya bilgisi olmadan, tarihî olayları açıklamak mümkün değildir. Tarihin iki gözünden birinin coğrafya, diğerinin de kronoloji olduğu düşünülürse zaman ve mekan unsurlarının tarih bilimindeki önemi daha iyi anlaşılır. Dolayısıyla coğrafi bilgi, tarihçiler için çok önemlidir.

1. Yukarıdaki düşünürlerin sözlerinden hareketle, tarih ve coğrafya ilişkisinin evrenselliğini gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Tarih, geçmişte yaşamış insanların faaliyetlerini yer ve zaman göstererek, sebep-sonuç ilişkisi kurarak, belge ve bulgular ışığında inceleyen bilim dalıdır. Kaçınılmaz olarak bütün tarihî olaylar coğrafi bir mekân içerisinde geçer. Bu da tarih ve coğrafyanın her türlü durumda evrensel bütünlüğünü ortaya koyar.

2. “Coğrafya olmadan tarih yazılamaz.” ifadesi doğru bir çıkarım mıdır? Örneklerle açıklayınız.

  • Cevap: Coğrafya, yeryüzündeki fiziki ve beşerî olayları, bu olayların nedenlerini, sonuçlarını ve dağılımını inceleyen bilim dalıdır. Tüm tarihî olayların mutlaka bir mekan üzerinde yaşanmış olması gerekir. Yer belirtilmeyen olayların tarih bilimi kapsamında değerlendirilmesi mümkün değildir. Her medeniyet bir coğrafyada varlık göstermiştir. “Coğrafya olmadan tarih yazılamaz.” Örneğin Uludağ’ın eteklerindeki coğrafyada tarih defalarca yazılmıştır. Bitinya Krallığı’ndan başlayıp yıllarca büyük medeniyetlere ev sahipliği yapan bu topraklarda binlerce yıldır varlığını sürdüren Bursa şehri, ait olduğu coğrafya ile kültürel olarak bütünleşmiştir.

3. Farklı dönemlerde yaşayan düşünürlerin, tarih ve coğrafya ilişkisine bakışında bir değişiklik görüyor musunuz? Açıklayınız.

  • Cevap: Herodotos MÖ V. yüzyılda “Mısır Nil’in armağanıdır” derken Mısır’ın ihtişamı, zenginliği ve kültürel mirasının Nil’in beslediği verimli topraklardan kaynaklandığını ifade ediyordu. Herodotos’a göre coğrafya devletin varlığının temel dayanağıydı. Ondan yaklaşık 2200 yıl sonra yaşayan Kant, Michelet ve Von Herder de benzer şekilde, zaman ve mekânın birbirinin içine geçmiş, ayrılmaz bir bütün olduğunu ifade etmişlerdir. Kısacası “Coğrafya olmadan insan olmaz, devlet olmaz ve tarih olmaz.” görüşü her dönemde kabul görmüştür.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 13 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!