Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 123

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 123 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 123

Verilen metinden hareketle, Orta Çağ’da Orta Asya’da yaşayan Türklerin askerî organizasyon biçimini GZFT analizi yöntemi ile inceleyiniz. Bu analizi yaparken Orta Asya’nın iklimini, coğrafyasını ve çevresindeki siyasi yapıları göz önünde bulundurunuz. Coğrafya ve tarih atlaslarınızdan da faydalanınız.
Dünya tarihindeki en önemli ve güçlü atlı kavimler, doğuda Türkler, batıda ise Cermenlerdi. Aynı hayat tarzı içinde yaşayan, özellikle Doğu Cermenlerin içtimai hayatları ile teşkilâtları Türklerin- kine çok benziyordu. Orta Asya’daki bazı iklim ve hayat şartları insanları konargöçer yaşamaya mecbur ediyordu. Ziraat yapılabilecek bölgeler azdı. Hayvancılık, Orta Asya Türk ekonomisinin temelini teşkil ediyordu. Anadolu’yu fetheden Türklerde de durum aynı idi. Orta Asyalıların ellerinde sayıları yüz binleri bulan, hatta Çinli tarihçilerin dediklerine bakılırsa, milyonları aşan hayvanları vardı. Ordu, halk; halk ise ordu idi. İster gece ister gündüz olsun, herkesin kulakları, her an tetikteydi. Gece ve gündüz, nöbetçiler ile gözcülerin konması, askerliğin değil; sivil hayatın ihmal edilemez gereklerindendi. Kimlerin nerelerde oturacakları ve kimlerin nerelerde hayvanlarını otlatacakları, binlerce senelik bir tecrübe içinde gelişmiş ve Orta Asya törelerince kalıplaşmış kaideler idiler. Bu sebeple, Türk toplumlarının savaş düzenlerine geçmesi için dakikalar bile kâfi idi. Toplum ve ailede disiplin ile düzen, hayatta kalmanın tek şartı idi. Bir saat inceliği ile işlemeyen toplumlara hayat yoktu. Bu sebeple Türk devletlerinin özelliklerini, devletleri kuran hakanlarda değil; eski Türk ailesinin düzen ve zihniyetinde aramak lazımdı.

  • Cevap:

GÜÇLÜ YÖNLERİ
Orduyu oluşturan halkın, düzenli ve disiplinli bir aile ve toplum yapısına sahip olması
Halkın kısa sürede savaş düzenine geçilebilecek kabiliyete sahip olması
Savaşa sürekli hazır olunması

ZAYIF YÖNLERİ
Konar-göçer yaşam tarzı nedeniyle halkın dış saldırılara karşı korunaksız olması
Halk arasında birlik ve beraberliğin bozulmasının askerî organizasyonu bütünüyle etkileyebilecek olması

FIRSATLAR
Geniş bir coğrafyada hareket halinde olunması sebebiyle farklı savaş teknik ve taktiklerinin görülmesi
Hareketli bir yaşam tarzının gelişmeye açık olması

TEHDİTLER
İklim ve coğrafyanın zorlu şartları
Hayvancılıkla uğraşanların en çok korktuğu kuraklık ve hayvanlar arasında salgın hastalıkların yaşanma ihtimali
Gelişmiş bir medeniyet kuran Çinlilerin varlığı
(Bu etkinliğin sonucunda öğrenciler Türklerin askerî organizasyon biçiminin GZFT analizini yaparken aslında yaşam tarzlarının GZFT analizini yaptıklarını da göreceklerdir. Böylece konar-göçer yaşam tarzı ile askeri organizasyon biçimi arasındaki bağlantıyı analiz edebileceklerdir.)

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 123 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!