Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 109

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 109 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 109

Aşağıda metinleri okuyup soruları cevaplandırınız.

TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ’NİN KURULUŞU
Türkiye Selçukluları (1077-1308) Büyük Selçuklular gibi Oğuzların Kınık boyu tarafından kuruldu. Hanedandan olan ve Büyük Selçuklu Sultanlığı tahtında hak iddia eden Kutalmışoğlu Süleymanşah taht mücadelesini kaybedince merkezden uzaklaştırılmak amacıyla Büyük Selçuklu Sultanı Melikşah tarafından Anadolu’nun fethine memur edildi. Sultan Melikşah bu kararıyla aynı zamanda Türkistan’dan gelen konargöçer Türkmenleri Anadolu’ya yönlendirerek yeni yurtlar bulmayı ve Türk-îslam kültürünün burada yayılmasını amaçladı. Anadolu’ya gelen Süleymanşah kısa zamanda İznike kadar Anadolu’nun önemli bir kısmını ele geçirerek Büyük Selçuklu Sultanlığına bağlı Türkiye Selçuklu Devleti’ni kurdu. Birçok Oğuz boyundan oluşan devlet, merkezi bir yapıya sahipti. Süleymanşah bir yandan fetihlerde bulunurken diğer yandan Bizans’ın içinde bulunduğu karışık durumundan faydalanmak için taht kavgalarında taraf oldu. İzlediği siyasetle kısa sürede Anadolu’da sınırlarını genişletti. Süleymanşah’ın bu başarısında izlediği siyaset kadar doğudan gelen savaşçı özelliklere sahip konargöçer Türkmenlerin yeni devlete sağladığı nüfus desteği de önemli bir etken oldu.

KUTSAL ROMA- GERMEN İMPARATORLUĞU
Kutsal Roma- Germen İmparatorluğu (962-1806) Batı ve Orta Avrupa’da hüküm sürmüş monar- şik bir krallıktır. Ülke federal bir yapıda olup birçok prenslikten oluşuyordu. Topraklar Habsburg, Hohenzollern, Wettin, Wittelsbach Oldenburg gibi birçok hanedan tarafından yönetiliyordu. împaratorluğun idari yapısı böyle olmasına rağmen Kutsal Roma imparatorları sadece Habsburg Hanedanı’ndan seçiliyordu. İmparatorların yetkileri sınırsız olmayıp farklı kurumlar tarafından sınırlandırılmıştı.
Kutsal Roma Germen İmparatorluğunun en ünlü hükümdarı Şarlkendi. Babası Habsburg hanedanından Hollanda lordu, annesi Aragon ve Kastilya prensesi idi. Genç yaşta Burgonya Dükü olarak ilan edilen Şarlken, anne tarafından büyük babasının 1516 yılında ölümüyle Kastilya, Aragon, Napoli ve Sicilya krallıklarının başına geçti. Kutsal Roma İmparatoru olan dedesinin ölümü üzerine 28 Haziran 1519da Alman İmparatoru oldu. 26 Ekim 1520de katedralde resmi bir törenle Kutsal Roma Germen İmparatoru ilan edildi. Şubat 1530da papa tarafından Kutsal Roma- Germen İmparatoru olarak kutsandı. Şarlken’in amacı Avrupa’nın tamamını ele geçirerek büyük bir Katolik imparatorluğu oluşturmaktı.

1.Selçuklu Devleti ile Roma-Germen İmparatorluğundaki tahta geçiş usulü ve idari alandaki farklılıkları yorumlayınız.

  • Cevap: Türkiye Selçuklularında tahta geçişte eski Türk gelenekleri uygulanmıştır. Kut inancının etkisiyle Süleymanşah, Büyük Selçuklu sultanlığında hak iddia etmiştir. Kutsal Roma- Germen İmparatorluğu’nda soy ve asabiyete bağlı olarak yönetici seçilmiştir. Görüldüğü gibi soy/asabiyet o dönem için yöneticilerin seçilmesinde öncelikli etkiye sahiptir. Tahta geçişlerde dinî makamlar tarafından onaylanma halkın gözünde meşruiyetin sağlanması açısından önemlidir. İdari teşkilatlanma açısından Selçuklular, Kutsal Roma İmparatorluğuna göre merkeziyetçi bir anlayışla yönetilmiştir.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 109 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!