Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Matematik Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Matematik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 5

9. Sınıf Matematik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 5 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Matematik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 5

Kelebeklerin gelişim evreleri ve bu evrelerde geçen süreler aşağıda verilmiştir:

1. Yumurta evresi: Dişi kelebek yumurtalarını bir bitkinin üzerine bırakır. Bırakılan yumurtalar, 6 ila 14 gün arasında olgunlaşır ve çatlar.
2. Larva evresi: Yumurtalar çatlayınca yumurtaların içinden tırtıllar çıkar ve kelebeğin larva dönemi başlar. Her kelebeğin larvası farklı renktedir. Kelebeklerin larva süreleri 3 ila 6 haftadır.
3. Pupa evresi: Larva evresini tamamlayan tırtıl; ağaç gövdeleri, taş aralıkları, saçak altları veya evlerin içlerine girerek emin bir yerde pupa evresine geçer. Pupa süresi 10 ila 15 gündür. Pupa evresinin son günlerinde kelebeğin renk ve desenleri görünür hâle gelir.
4. Kelebek evresi: Pupa evresinin sonunda kelebek dışarıya çıkar. Geride boş bir kabuk kalır. Pupadan çıkan kelebeğin yaşam süresi 7 ila 10 gün arasıdır.

Yukarıdaki açıklamalara göre aşağıdaki önermeler verilmiştir:

p: “Dişi kelebeğin yumurtasını bitkinin üzerine bırakmasından en erken 6gün sonra tırtıl oluşur” q: “Çatlayan yumurtadan çıkan tırtıllar, en geç 47 gün sonra kelebeğe dönüşür” r: “Yumurta evresinin başlangıcından kelebek oluşuncaya kadar geçen süre 37 ila 71 gün arasındadır” s: “Yumurta evresinin başlangıcından kelebek evresinin sonuna kadar geçen süre 44 ila 81 gün arasındadır”

Yukarıda verilen bilgilere göre aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1.Bu önermelerin doğruluk değerlerini bulup aşağıdaki tabloyu doldurunuz.

  • Cevap😛 önermesi doğrudur. Bırakılan yumurtalar 6 ila 14 gün arasında olgunlaşıp çatladığı için en erken 6 gün sonra tırtıl oluşur. q önermesi yanlıştır. Çatlayan yumurtadan çıkan tırtılların larva süreleri en fazla 6 hafta yani 6 – 7 = 42 gündür. Daha sonra pupa süresi de en fazla 15 gün sürdüğünden tırtıl toplamda en geç 42 + 15 = 57 gün sonra kelebeğe dönüşür. r önermesi doğrudur. Yumurta evresinin başlangıcından en az 6 + 21 + 10 = 37 gün sonra, en fazla 14 + 42 + 15 = 71 gün sonra kelebek oluşur. s önermesi doğrudur. Yumurta evresinin başlangıcından, kelebek evresinin sonuna kadar geçen süre en az 6 + 21 + 10 + 7 = 44, en fazla 14 + 42 + 15 + 10 = 81 gündür.

2. İstediğiniz önermeler üzerinde istediğiniz değişiklikleri (olumsuzlarını almadan) yaparak birbirine denk, farklı önermeler oluşturunuz. Bu önermeleri ve önermelerin doğruluk değerlerini tabloda ilgili yerlere yazınız.

  • Cevap: Dört önermeyi birbirine denk hâle getirmek için yanlış olan q önermesini olumsuzunu almadan doğru hâle getirelim.

9. Sınıf Meb Yayınları Matematik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 5 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!