Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 82

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 82 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 82

3- Hangi eşyalar akıllı yüzey kaplamaları ile üretilmiş olabilir? Bu yüzeylerin amacına bağlı olarak kullanıldığı alanlara örnekler veriniz.

  • Cevap: Yağmur yağdığında sileceklere ihtiyacı olmayan otomobil camları, hiç buğu tutmayan banyo aynaları, kalp damarlarına takılan ve hiç tıkanmayan stentler, kendi kendini temizleyen bina cepheleri…

CAM
Suya batırılan cam boruda suyun yükselmesi, günlük hayatta örnekleri sıkça gözlemlenebilen bir olaydır. Bu durum, suya temas eden cam ve su molekülleri arasındaki çekim kuvvetinin su moleküllerinin arasındaki çekim kuvvetinden büyük olmasından kaynaklanır. Bununla birlikte borudaki yükselme, cam ve su molekülleri arasındaki çekim kuvveti ile suyun ağırlığı dengeleninceye kadar devam eder. Eğer cam boru içinde dengelenmiş suyun yüzeyine yakından bakılırsa yüzeyin çukur şeklinde olduğu fark edilir. Farklı türdeki maddelerin molekülleri arasındaki çekim kuvveti, sıvı moleküllerinin arasındaki çekim kuvvetinden küçük olduğunda ise sıvı yüzeyi tümsek şeklinde olur.

4- Cam boru, yer çekimi ivmesinin daha az olduğu bir yerde su kabına batırılırsa bu durum borudaki su yüksekliğini nasıl etkiler? Açıklayınız.

  • Cevap: Sistem yer çekimin daha az olduğu bir yere götürülürse suyun ağırlığı azalır. Bu da suyun cam boruda daha fazla yükselmesini sağlar.

5.Kesit alanları eşit cam ve plastik boru su yüzeyine dik olarak batırılmıştır. Kaptaki su seviyesine göre borulardaki su yüzeylerinin cam boruda üstte, plastik boruda ise altta olduğu görülmüştür. Buna göre cam ve plastik borulardaki su yüzeylerinin şekli nasıl olmadır? Aşağıdaki borular üzerinde, yüzey şekillerini çiziniz. Gerekçenizi yazınız.

  • Cevap:

6.Günlük hayatta hangi olaylar, suya batırılan cam boruda suyun yükselmesi ile benzerlik gösterir? Üç örnek olay belirleyerek aşağıya yazınız.

  • Cevap: Mum yanarken ortada bulunan ipte erimiş mumun yükselmesi. Sapları kesildikten sonra mürekkebe batırılan çiçeklerin yapraklarının renk değiştirmesi. Sportif kumaşların teri emmesi.

7.Akıllı yüzey kaplaması ile kaplanmış eşyalar, maddelerin yüzey gerilimi etkisinden yararlanılarak üretilmektedir. Benzer şekilde adezyon, kohezyon ve kılcallık etkilerinden de günlük hayatta yararlanılan alanlar nelerdir? Bu alanlara örnekler veriniz. Örneklerinizi belirleme sürecinde araştırma yapabilir, çevrenizdeki insanlarla konu hakkında tartışabilirsiniz.

  • Cevap: Dolma kaleminin uç kısmında bulunan ince yarık, yazı yazmak için gereken mürekkebin kılcallık etkisi ile kullanılmasını sağlar. Suyu iten/tutmayan kumaşlar, denizden çıktıktan sonra adezyon etkisiyle vücudumuzun ıslak kalmasını önler. Tahta ya da metal plakalar, bina yapımında kullanılan çimentoya kohezyon etkisi ile şekil verilmesini sağlar.

8.Adezyon, kohezyon, kılcallık ve yüzey gerilimi etkilerinin dezavantaj oluşturduğu durumlar nelerdir? Dezavantajlardan kaynaklanan sorunları gidermek için neler yapıldığını açıklayınız.

  • Cevap: Bina içinde tesisattan sızan suyun, kılcallık etkisi nedeniyle beton içindeki boşluklarda yayılarak binaya zarar vermesi. Bu durum için betondaki çatlakları dolduracak dolgu maddeleri kullanılmaktadır. Adezyon etkisi sonucu çatıda asılı kalan su damlalarının soğuk havalarda donması ile tehlike oluşturacak buz parçalarının oluşması. Bunun için yapılan uygulamalar çatı tepelerinin diğer çatılara göre daha dar açıyla inşa edilmesi, çatı kenarlarına adezyon etkisini azaltacak malzemelerin kullanılması. Kan alındıktan sonra damardaki kanın bir akım şeklinde birbiri ardınca gelmesinin önüne geçmek için yapıştırıcı bantların kullanılması.

9. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 82 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!