Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 80

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 80 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 80

3.) Kıyıya vuran dalgalar neden köpürür?

  • Cevap: Doğal suların yapısında çözünmüş tuzlar, proteinler, yağlar, ölmüş algler ve organik maddelerin birçok türü bulunur. Bu organik maddeler parçalandığında deterjanlarda kullanılanlara benzer özellikte, suyun yüzey gerilimini düşüren yüzey aktif maddeler oluşabilir. Bir tarafı suyu iterken diğer tarafı su moleküllerini çeken bu tür kimyasal maddeler genellikle suyun yüzeyini ince bir tabaka hâlinde kaplar ve deniz suları kıyıya çarptığında köpüklerin oluşmasına neden olur.

4 ) 1961 yılında yaptığı özel ayakkabılarla İstanbul Boğazını tam 56 dakikada yürüyerek geçen ilk insan Atilla Hülagü bunu nasıl başarmıştır? Bir insanın su üzerinde yürümesi nasıl mümkün olmuştur?

  • Cevap: Suyun yüzeyindeki moleküller içindeki moleküllere göre birbirine daha çok yaklaşarak yüzeyde bir büzülme meydana getirir. Bu durum yüzeyde bir zar oluşturarak dışarıdan içeriye girecek bir taneciğe veya cisme direnç gösterir. Atilla Hülagü de suyun bu direnç kuvvetini kullanan özel bir ayakkabı tasarlamış ve boğazı karşıdan karşıya geçmiştir.

5 )Biri mürekkep damlatılmış suyla dolu, diğeri boş olan iki kabın arasına köprü oluşturacak şekilde konan bir kâğıt havlu vasıtasıyla boş olan kabın da suyla dolmasını nasıl açıklarsınız?

  • Cevap: Kılcallık etkisi sayesinde mürekkepli su, kâğıt havluda yükselir ve boş kaba geçmeye başlar

6. Denizden çıkan çocuk teninin gergin, saçlarının ise sert olduğunu fark etmektedir. Duş alıp saçlarını ve vücudunu yıkadığında ise teninin ve saçlarının eski hâline döndüğünü görmektedir. Bu metne göre yüzey gerilimini etkileyen faktörler nelerdir? Sıralayınız.

  • Cevap: Deniz suyundaki tuz, yüzey gerilimini artırır ve derimizin daha gergin olmasına sebebiyet verir. Şampuan ve sabun gibi kimyasallar ise yüzey gerilimini azaltarak derimizin ve saçlarımızın tekrar eski hâline dönmesini sağlar.

7. Çorba soğudukça yağın çorbanın yüzeyine çıkarak bir tabaka oluşturmasının sebebi nedir?

  • Cevap: Çorba soğudukça yüzey geriliminin artması bu duruma neden olur.

Tabloda sıcaklık değerlerine göre bazı sıvıların yüzey gerilim katsayıları verilmiştir. Bu tabloyu göz önünde bulundurarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1.) Yüzey geriliminin sıcaklıkla ilişkisini açıklayınız.

  • Cevap: Tablo incelendiğinde yüzey gerilim katsayısı ile sıcaklığın ters orantılı olduğu görülmektedir. Suyun 0°Cdeki yüzey gerilim katsayısı 0,076 N/m iken 90°Cdeki yüzey gerilim katsayısı 0,062 N/mdir.

2. 90°C suyun üzerine bırakıldığında su yüzeyinde dengede kalan bir ataç hangi sıvıların yüzeyinde kalabilir?

  • Cevap: Tablodaki değerler göz önüne alındığında atacın, yüzey gerilim katsayısı 0,062 N/mden büyük olan sıvılar üzerinde dengede kalacağı görülecektir. Bu sıvılar, 20°C sıcaklığa sahip cıva, tuzlu su ve şekerli sudur. Ayrıca 90°Cden daha düşük sıcaklıkta bulunan saf suda da ataç dengede kalabilir.

9. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 80 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!