Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 234

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 234 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 234

Hissedilen sıcaklık, termometrenin ölçtüğü hava sıcaklığından farklı olarak insan vücudunun hissettiği, algıladığı sıcaklıktır. Bu sıcaklık; iklimsel çevre, giysilerin ısı direnci, vücut yapısı gibi kişisel özelliklerin yanı sıra termometre sıcaklığı, nem oranı, rüzgâr ve radyasyon gibi dört meteorolojik faktörden de etkilendiği için sübjektif bir kavramdır. Dolayısı ile sıcaklığı algılama ve hissetme kişiden kişiye değişiklik

(l) Hava sıcaklığının 32 oC olduğu bir günde îlayda klima ile serinletilmiş 22 oCdeki odadan, Zeynep ise klimasız odadan aynı anda dışarı çıkarsa îlayda ve Zeynep’in hissettikleri hava sıcaklığı hakkındaki yorumları ne olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: 22 oC’deki odadan dışarı çıkan İlayda, klimasız odadan dışarı çıkan Zeynep’e göre hava sıcaklığını olduğundan daha yüksek hisseder. Dış ortam sıcaklığı arttığında insan vücudunda dengeye gelebilmek için bir takım düzenlemeler olur. Ortam sıcaklıkları arasındaki fark ne kadar büyük olursa hissedilen sıcaklık da ölçülen sıcaklıktan o kadar farklı olur.

2 Yaz aylarında nem oranı arttıkça hissedilen sıcaklığın artmasını, insan vücudu ve hâl değiştirme konuları hakkındaki bilgilerinizi kullanarak nasıl açıklarsınız?

  • Cevap: Terleme ve soluk alıp verme metabolik enerji harcamayı gerektiren aktif süreçlerdir. Vücut sıcaklığı arttığında kan dolaşımı hızlanır, soluk alış verişi artar. Kan dolaşımının hızlanmasına bağlı olarak deri yüzeyine yakın olan kılcal damarlarda kan akışı hızlanır ve ısının deri yüzeyinden kaybını böylece de vücut sıcaklığının düşmesini sağlar. Ter bezlerinden üretilen ter de deriden buharlaşarak su kaybına, böylece vücuttan ısının uzaklaştırılmasına neden olur. Havadaki nem miktarının artışı, terlemeyle vücut yüzeyinde oluşan terin buharlaşmasını zorlaştırıp vücuttan ısının uzaklaştırılmasını engeller. Vücut sıcaklığı düşmediği için de kişinin hissedeceği sıcaklık daha fazla olur.

(3) Rüzgârlı havada hissedilen sıcaklığın normal sıcaklık değerinden daha az olmasını nasıl açıklarsınız?

  • Cevap: Rüzgâr, basıncın azalmasına neden olur. Basınç düşünce buharlaşma hızı artar. Bu durumda insan vücudundan daha fazla su buharlaşır. Buharlaşma, vücudun daha hızlı ısı kaybetmesine neden olur. Bu nedenle rüzgârın varlığı, hissedilen sıcaklığı düşürür.

4 Hissedilen hava sıcaklığında giyilen kıyafetlerin önemli bir yeri vardır. Hissettiğiniz sıcaklığın ölçülen hava sıcaklığından yazın daha fazla, kışın daha az olmaması için ne tür kıyafetler tercih edersiniz?

  • Cevap: Yazın açık renkli, hava alan, teri emen pamuklu giysiler tercih edilmesi hissedilen sıcaklığın ölçülen sıcaklıktan daha fazla olmamasını sağlamak içindir. Kışın ise hissedilen sıcaklığın ölçülenden daha düşük olmaması için çok sık dokunmamış, arasında hava boşlukları olan, yünlü ve koyu renkli giysiler tercih edilmelidir.

9. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 234 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!