Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 227

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 227 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 227

Katı maddelerde ısı iletim hızının değişkenlerini öğretmek isteyen fizik öğretmeni, sınıftaki öğrencilerden Ayşe, Tuna, Ece ve Onur’a günlük hayatla ilgili sorular sorarak bu soruların hangi değişkenlere yönelik olduğunu belirlemelerini ister.
Öğrencilere sorulan sorular aşağıda verilmiştir:
Ayşe : Kışın evin içindeki ısıyı koruyabilmek için pencereler boyut olarak nasıl tasarlanmalıdır?
Tuna : Kışın evdeki ısının korunmasında duvar kalınlığının önemi nedir?
Ece : Evin dışındaki havanın soğuk olmasının evin içindeki havaya etkisi nedir?
Onur : Aynı ortamda ve eşit sıcaklıkta olan tahta ve metal kaşıklara dokunulduğunda aynı sıcaklık mı hissedilir?

Yukarıdaki metni okuyunuz ve metinle ilgili sizden istenen çıkarımları yapınız.
1.Öğrencilerin kendilerine sorulan sorulara verebilecekleri cevapları ve bu cevapların hangi ısı iletim hızını etkileyen değişkenle ilgili olduğunu tek tek yazınız.

  • Cevap: Ayşe, pencerelerin küçük tasarlanması gerektiğini söyler. Çünkü ısı iletim hızı, yüzey alanıyla doğru orantılıdır. Yüzey alanı küçüldükçe ısı iletim hızı azalır. Tuna, duvarların kalın olmasının kışın evdeki ısının daha yavaş kaybedilmesini sağlayacağını söyler. Çünkü kalınlık arttıkça ısı iletim hızı düşer. Buna göre ısı iletim hızı, yüzeyler arası kalınlıkla ters orantılıdır. Ece, evin dışındaki hava ne kadar soğuksa evdeki ısının da o kadar hızlı bir şekilde kaybedildiğini söyler. Çünkü sıcaklık farkı arttıkça ısı iletim hızı artar. Buna göre ısı iletim hızı, yüzeyler arasındaki sıcaklık farkı ile doğru orantılıdır. Onur, aynı ortamda ve eşit sıcaklıkta olan tahta ve metal kaşıklara dokunulduğunda metal olanın daha soğuk hissedileceğini söyler. Çünkü metalin ısı iletim katsayısı büyüktür, ısı iletim katsayısı büyüdükçe madde ısıyı daha hızlı çeker. Buna göre ısı iletim hızı, ısı iletim katsayısı ile doğru orantılıdır.

2.Öğrencilerin cevaplarından belirlediğiniz her bir değişkenin kullanıldığı yerler ile ilgili günlük hayattan örnekler veriniz.
1. değişken:
2. değişken:
3. değişken:
4. değişken:

  • Cevap: Öğrencilerin verdiği cevaplara göre farklılık görülebilir..

Günlük hayatta ısı iletim hızının değişkenlerinden yararlanarak farklı araçlar geliştirilmiştir. Bu araçlardan biri de işlem soğutucusudur. Aşağıdaki soruyu cevaplayınız ve siz de benzer örnekler veriniz.
Bilgisayar çalışırken sıcaklığı en çok artan parçalar işlemcilerdir. Sıcaklığı artan bir işlemciden ısıyı soğurarak dağıtmak ve işlemci civarındaki ısınan havayı dışarı atmak amacıyla görseldeki gibi işlemci soğutucuları kullanılır. Bu gibi işlemci soğutucularında yüzeyin kıvrımlı olması, alüminyum ve bakır kullanılması ve fanın çalışması hangi etkenleri arttırarak sıcak havayı dışarıya çıkarır?

  • Cevap: İşlemci soğutucusunda yüzeyin kıvrımlı olması yüzey alanını arttırır ve konveksiyonu kolaylaştırarak ısının aktarılmasını hızlandırır. Alüminyum ve bakır kullanılması ısı iletim katsayısını arttırarak, fanın çalışması da konveksiyonu kolaylaştırarak sıcak havayı dışarıya çıkarır.

9. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 227 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!