Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 152

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 152 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 152

1300 kg kütleli bir otomobil 60 km/h hızla tuğladan örülmüş bir duvara çarptığında görsel 3’teki gibi hem otomobilde hem de duvarda hasara neden oluyor.
4 . Aynı otomobil 90 km/h hızla duvara çarpmış olsaydı otomobildeki ve duvardaki hasarın büyüklüğü nasıl olurdu? Sebebini birkaç cümle ile açıklayınız.

  • Cevap: Otomobilin duvara vereceği hasar ve kendisinde oluşacak hasar artardı. Hızın artması cismin kinetik enerjisini arttırmış ve duvara çarpmasıyla tüm enerji bu otomobilin yapacağı işe dönüşürdü. Bu durumda yapılan iş artmış demektir. Cisimlerin kinetik enerjisi hızı ile doğru orantılıdır.

5- Aynı duvara görsel 4’te görülen ve kütlesi 15 ton olan tır 60 km/h hızla çarpsaydı duvardaki hasar nasıl büyüklüğü nasıl değişirdi? Sebebini birkaç cümle ile açıklayınız.

  • Cevap: Otomobil yerine çok daha büyük kütleli tır duvara aynı hızla çarpmış olsaydı duvara vereceği hasar çok daha büyük olurdu. Cismin kütlesinin artması cismin kinetik enerjisini artırır ve duvara çarpmasıyla tüm enerji bu cismin yapacağı işe dönüşür. Bu durumda yapılan iş artmış demektir. Cisimlerin kinetik enerjisi kütlesi ile doğru orantılıdır.

Öğretmeninizin akıllı tahtada açtığı ilgili videoyu izledikten sonra soruları cevaplayınız.

1-Biyonik bot adı verilen botu kullanan kişi daha yükseğe zıplayabilmek için hangi davranışlarda bulunuyor? Bu davranışıyla botun hangi büyüklüğünü ya da özelliğini değiştiriyor?

  • Cevap: Biyonik bot kullanan kişi daha yükseğe zıplayabilmek için bacaklarını daha fazla kasarak (yani kas güçlerini kullanarak) botun tabanındaki yayın daha fazla sıkışmasını sağlıyor. Yayın fazla sıkışmasıyla yayda toplanan potansiyel enerji artıyor ve daha büyük iş yapmasını sağlıyor.

2. Biyonik botun yapıldığı metal daha sert ya da daha yumuşak bir maddeden yapılmış olsaydı yaydaki sıkışma miktarı değişmemek kaydıyla kişinin zıplama yüksekliğine etkisi nasıl olurdu? (Görsel 5’teki esnek yayların davranışını örnek alabilirsiniz. )

  • Cevap: Sıkışma miktarı aynı olmak koşuluyla daha sert bir yay kullanıl- saydı zıplama yüksekliği artardı. Tam tersine daha yumuşak bir yay kullanılsaydı zıplama miktarı azalırdı. Yayda biriken potansiyel enerji yayın cinsine veya özelliğine bağlıdır.

9. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 152 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!