Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 112

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 112 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 112

Aşağıdaki görselleri inceleyiniz ve soruları cevaplayınız.

1) Ülkeler, hava tahminleri yapmak, radyo televizyon yayınlarını iletmek ve bilim’ sel araştırmalar yapmak için uzaya yapay uydular fırlatır. Bu uyduların uzun yıllar konumlarını değiştirmeden aynı bölgeye hizmet vermesi nasıl mümkün olmaktadır?

  • Cevap: Haberleşme ve hava tahmin uydularının Dünya çevresindeki dolanma süresi, Dünyanın kendi çevresindeki dolanma süresine eşit olur. Bunun sonucunda yeryüzünden bakıldığında bu uydular hareketsizmiş gibi görünür.

2) Oyuncak ayısı ile derin uykuya dalmış bir bebek gerçekten hareketsiz midir? Açıklayınız.

  • Cevap: Dünya (dolayısıyla uyuyan bebek), Güneş’in etrafında saatte yaklaşık 100 000 km hızla dönmektedir. Evrende hiçbir sistemin hareketsiz kalma ihtimali yoktur.

3)Güneş’in birer gün arayla çekilmiş fotoğraflarını görüyorsunuz. Koyu renkli olarak gördüğünüz Güneş lekeleri sürekli yer değiştirmiş gibi görünüyor. Bunun sebebi nedir?

  • Cevap: Gün içinde, farklı saatlerde gökyüzüne baktığımızda Güneş’in hareket ettiğini gözlemleyebiliriz. Dünya’nın kendi ekseni etrafındaki dönüş hareketini hissetmediğimiz için Güneş’i Dünya’nın etrafında dönüyormuş gibi algılarız. Bundan dolayı (Güneş’in kendi ekseni etrafındaki dönüş hareketinden) Güneş lekesi yer değiştirmiş gibi görülür.

4)A Otobüs ile seyahat etmekte olan iki arkadaş birbirini hareketsiz algılarken dışarıdaki bir ağacı hareketli algılamaktadır. Bu iki arkadaş ağacı hangi yöne hareket ediyormuş gibi görür? Neden?

  • Cevap: Otobüste seyahat eden bir gözlemci, otobüste bulunan diğer yolcuları hareketsiz olarak tanımlarken yol kenarında duran bir başka gözlemci, otobüsü ve içinde bulunan tüm yolcuları otobüsle birlikte hareket ediyor olarak tanımlar. Göreceli (bağıl) hareket, cisimlerin seçilen farklı referans noktalarına göre farklı hareket ediyormuş gibi algılanmasıdır. Bu iki arkadaş da dışarıdaki bir ağacı geriye gidiyormuş gibi algılar.

1)İki aracın da hızını 2 m/s’ye ayarlayarak araçların birbirini nasıl göreceğini açıklayınız.

  • Cevap: İki araç da eşit büyüklükte hızlarla aynı yöne gideceklerinden dolayı birbirini hareketsiz algılar.

2)1 n hızını 4 m/s’ye, ikinci aracın hızını 1m/s’ye ayarladığınızda 1. aracın sürücüsü 2. aracı hangi yöne gidiyormuş gibi algılar?

  • Cevap: 1. aracın sürücüsü 2. aracı batı yönüne gidiyormuş gibi algılar.

3)1.aracın hızını 2 m/s’ye, 2. aracın hızını -2 m/s’ye ayarladığınızda 2. aracın sürücüsü 1. aracı hangi yöne gidiyormuş gibi algılar?

  • Cevap: 2. aracın sürücüsü 1. aracı doğu yönüne gidiyormuş gibi algılar.

4)Simülasyonda aracın hızının 2 m/s olması ile -2 m/s olması arasında ne gibi bir fark vardır? Buna dayanarak hız kavramı ile ilgili olarak ne söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Hızdaki eksi işareti yön belirtir. 2 m/s ile -2 m/s arasında şiddet olarak bir fark olmamasına rağmen yön olarak fark vardır. Bu da hızın vektörel bir büyüklük olduğunu gösterir.

9. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 112 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!