Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 65

9. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 65 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 65

Aşağıdaki haritada yeryüzündeki iklim tiplerinin dağılışı gösterilmiştir. Harita ve konu ile ilgili açıklamaları inceleyerek soruları yanıtlayınız.
Geniş bir bölgede uzun yıllar boyunca yaşanan atmosfer olaylarının ortalama durumuna iklim adı verilir. İklimlerin oluşumunda sıcaklık, basınç, rüzgâr, nem ve yağış gibi iklim elamanlarının uzun süreli ortalama durumları etkilidir. Dünya üzerinde iklimlerin dağılışında; enlem, yükselti, kara ve denizlerin dağılışı, sıcak ve soğuk su akıntıları, denizellik ve karasallık ile rüzgârlar (sürekli, mevsimlik ve yerel) belirleyici etkenlerdir.

1. Yaklaşık aynı enlem üzerinde yer almalarına rağmen I numaralı kıyılarda sert karasal iklim hâkim iken II numaralı kıyılarda ılıman okyanusal iklimin hâkim olmasının nedenini belirtiniz.

  • Cevap: Haritada belirtilen yerlerden I numaralı kıyılarda Labrador Soğuk Su Akıntısı, II numaralı kıyılarda Gulf Stream Sıcak Su Akıntısı etkili olmaktadır. Ayrıca II numaralı kısımda etkili olan sürekli rüzgârlardan batı rüzgârları, okyanus üzerinden karalara doğru estiğinden bu alanların yıl boyunca yağışlı olmasını sağlar. Sonuç olarak soğuk su akıntısının etkisiyle I numaralı alanda soğuk iklimlerden sert karasal iklim görülmektedir. Sıcak su akıntıları ve batı rüzgârlarının etkisiyle II numaralı alanda ılıman iklimlerden olan okyanusal iklim görülmektedir.

2. ki yarım kürede de 30o enlemi civarında genel olarak çöl ikliminin görülmesi ve yine bu enlemlere
denk gelen Güney ve Güneydoğu Asyada neden muson iklimi görülür?

  • Cevap: Dünyanın günlük hareketi sonucunda 30o enlemleri civarında yıl boyunca görülen dinamik yüksek basınç alanı oluşmaktadır. Bu basınç kuşağı 30o enlemleri civarında yer alan bazı bölgelerde çöl ikliminin hâkim olmasına neden olmaktadır. Ancak Güney ve Güneydoğu Asya’da etkili olan muson rüzgârları bu alanlara özellikle yaz aylarında bol yağış bırakmaktadır. Bu durum bu alanlarda yazları bol yağışlı ve ılıman bir iklim olan muson ikliminin hâkim olmasını sağlamıştır.

3. Akdeniz kıyılarının genelinde Akdeniz iklimi görülürken IV numara ile gösterilen Mısır ve Libya kıyılarında neden çöl iklimi etkilidir?
Güney Amerika kıtası üzerinde III numaralı alanda hangi iklimler görülmektedir? Bu iklimlerin görülmesi metinde belirtilen hangi faktörlerle ilişkilidir?

  • Cevap: Mısır ve Libya kıyılarına Sahra Çölünden esen; sıcak, kuru ve kumlu bir rüzgâr olan hamsin Akdeniz ikliminin bu alanlarda etkili olmasını engellemiştir.

4.Güney Amerika kıtası üzerinde III numaralı alanda hangi iklimler görülmektedir? Bu iklimlerin görülmesi metinde belirtilen hangi faktörlerle ilişkilidir?

  • Cevap:

III numara ile gösterilen alanda beş farklı iklimin görülmesinin nedenleri arasında
• Sıcak ve soğuk su akıntıları
• Yükselti farklılıkları
• Denize göre konum
• Nem faktörü etkili olmuştur.

9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 65 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!