Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 72

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 72 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 72

2. 1 ve 6 numaralarla gösterilen yapıların ortak özelliklerini belirtiniz.

  • Cevap: Mitokondri ve kloroplast organelleri çift katlı zara sahip, kendilerine ait DNA, RNA ve ribozomları olan organellerdir. İhtiyaç durumunda çekirdek kontrolünde sayılarını artırabilirler. Her iki organelde de elektron aktarılmasını sağlayan Elektron Taşıma Sistemi (ETS) elemanları bulunur.

3.5 numaralı yapının hücreden çıkarılmasının hücre üzerindeki etkilerini belirtiniz.

  • Cevap: 5 numaralı yapı hücrenin çekirdeğidir. Çekirdek hücrenin yaşamsal faaliyetlerinin kontrol edildiği merkezdir. Çekirdeği çıkarılan hücre canlılığını devam ettiremez.

4. 7 numaralı yapının hücre içindeki çeşitlerini ve görevlerini açıklayınız.

  • Cevap: Hücreye desteklik veren ve hücrenin şeklini belirleyen hücre iskeleti, mikrofilament, arafilament ve mikrotübül adı verilen yapılardan oluşur. Hücre iskeleti; organellerin sitoplazma içinde yer değiştirmesinde, çekirdeğin ve organellerin yerinin sabitlen- mesinde, sitoplazma hareketlerinde, hücre bölünmesinde ve en- dositoz olaylarında görevlidir. Hücrelerin birbirine tutunmasını, hücreler arası haberleşmeyi sağlar.

5. 8 numaralı yapının çeşitlerini açıklayınız.

  • Cevap: Kofulların işlevlerine göre besin kofulu, boşaltım kofulu, depo kofulu ve kontraktil koful gibi çeşitleri vardır. Besin kofulu, hücreye alınan büyük moleküllü besinleri bulunduran kofuldur. Lizozomla birleştiğinde sindirim gerçekleşir. Böylece hücrenin ihtiyacı olan maddeleri karşılar. Boşaltım kofulu, hücrenin oluşturduğu metabolik atıkların ve salgı maddelerinin dışarı gönderilmesini sağlar. Kontraktil koful, tatlı suda yaşayan tek hücreli protistlerde hücre içine giren fazla suyu enerji harcayarak dışarı atan kofuldur. Hücrenin su dengesinin korunmasını sağlar. Depo kofulları, bitki ve hayvan hücrelerinde atık maddelerin ve suyun depo edildiği yerdir.

6. Böcekçil bir bitkiye ait olduğu bilinen bir hücrede sindirim enzimleri üretilerek bu enzimler, böceklerin sindirilmesi için hücre dışına verilmektedir.
Enzimin üretilmeye başlanıp dışarı verilmesi sırasında numaralandırılmış yapılardan hangileri, hangi sıra ile görev almaktadır?

  • Cevap: Çekirdek – Ribozom – Granüllü endoplazmik retikulum – Golgi cisimciği – Salgı kofulu.

9. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 72 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!