Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 30

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 30 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 30

2. Okyanus sularında karbonat iyonu (CO32-) azalmasının nedeni ne olabilir?

  • Cevap: Okyanus sularının asitleşmesi sonucunda suda H+ iyonu oluşur ve sudaki karbonat iyonlarının (CO31 2- 3 4 5) bir kısmı , H+ iyonları ile tepkimeye girer. Bu nedenle sudaki karbonat iyonlarının (CO32-) oranında azalma olur ve buna bağlı olarak kabuk oluşumunda azalma meydana gelir ve kabuklu canlıların sayısı azalır. H+ + CO32- → HCO3

3. Atmosferdeki CO2 gazı konsantrasyonunun hızla artması durumunda öncelikle su ekosistemlerinde meydana gelebilecek sonuçlar hakkında tahmini bir senaryo yazınız.

  • Cevap:

Okyanus asitleşmesinin yaratabileceği sonuçlar arasında öncelikle mercan resiflerinin zaman içerisinde yok olabileceği ihtimali ön plana çıkıyor. Mercan resifleri, birçok balık türü ve alg için yaşam alanı oluşturduğundan mercan resiflerinin zarar görmesine bağlı olarak zaman içerisinde başta balıklar olmak üzere biyolojik çeşitlilikte çok trajik kayıplar olacaktır. Midye, istiridye, denizkestanesi, yengeç gibi kabuklu canlılarının sayıları azalacak belki de nesilleri tükenecektir. Olumsuz sonuçlar ise zincirleme birbirini tetikleyecek, bu durum besin zincirinin bozulmasına neden olacaktır. Besin zincirinin bozulması sadece su içerisinde yaşayan canlıları değil karada yaşayan canlıları da dolaylı yoldan etkileyecektir. Balık ve diğer deniz ürünlerinin sayısı azalacağından veya yok olacağından insanlar bu ürünleri yiyemeyecek ve sağlık problemleri yaşayacaklardır.

4. Okyanustaki karbonat iyonu (CO32-) oranının azalması farklı canlıların geçici olarak sayısının artmasına neden olabilir mi? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Asidik ortama karşı toleransı düşük olan kabuklu canlılar ve mercan resifleri bu durumdan olumsuz etkilenirken bazı canlıların sayısı artabilir. Örneğin, yengeçler su içerisindeki solucanlar ve yosunlar ile beslenirler. Asitlikten etkilenen yengeçlerin azalması ile su içerisindeki solucanların ve yosunların sayısı geçici olarak artabilir.

9. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 30 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!