Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 26

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 26 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 26

3. Bir karınca, bir bardaktaki suyun üzerinde batmadan yürüyebilirken bir bardak zeytinyağı üzerinde yürüyememekte ve batmaktadır. Bu durumu nasıl açıklarsınız?

  • Cevap: Suyun yüzey gerilimi, yağın yüzey geriliminden daha büyük bir değerdedir. Bu nedenle karınca suda batmadan yürüyebilirken zeytinyağında yürüyemez ve batar.

4. Bazı canlıların su üzerinde yürümesine sebep olan yüzey gerilimi, suyun kendine has özelliğinden kaynaklanır. Suyun yüzey gerilimi özelliğinin görüldüğü başka biyolojik olaylara örnek veriniz.

  • Cevap: Bazı canlıların su üzerinde yürümesine sebep olan yüzey gerilimi, suyun kohezyon özelliğinden kaynaklanır. Aynı tür moleküllerin birbirlerine tutunma eğilimine kohezyon denir. Kohezyon su molekülleri arasında oluşan “hidrojen bağları”nın bir sonucudur. Suyun kohezyon özelliği sayesinde metrelerce yükseklikteki ağaçlarda bile su molekülleri kesintisiz bir şekilde köklerden en uçtaki yapraklara kadar taşınabilir.

5. Aşağıdaki görsellerden hangisi su molekülleri arasında kurulan hidrojen bağlarını temsil etmektedir? (Hidrojen bağları kesik yeşil çizgiler ile gösterilmiştir.)

  • Cevap: Hidrojen bağlarının kurulabilmesi için su molekülündeki eksi yüklü oksijen atomunun, komşu moleküldeki artı yüklü hidrojeni kendine çekmesi gerekmektedir. Bir su molekülü, en fazla dört tane hidrojen bağı kurabilir. Bir su molekülünün kurmuş olduğu hidrojen bağları şekilde mavi çizgilerle gösterilmiştir.

9. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 26 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!