Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 141

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 141 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 141

Aşağıda virüslerin özellikleri ile ilgili bir metin verilmiştir. Metinden yararlanarak soruları cevaplayınız.
Virüsler, kendisi küçük fakat etkisi büyük minik biyolojik varlıklardır. Nükleik asit (DNA veya RNA) ve nükleik asidi saran protein yapılı bir kapsitten meydana gelmişlerdir. Konakçı bir hücre bulduklarında canlı, bulamadıklarında ise cansızdırlar. Virüslerin canlı olması demek ise hastalık ile eş değer anlamdadır. Virüs kelimesi Latincede “zehir” anlamına gelmektedir.
Virüsler yaşayabilmek için bir hücrenin yardımına muhtaçtırlar. Konakçı hücrenin protein sentezi ve enerji üretim mekanizmalarını ele geçirip çok hızlı bir şekilde çoğalabilirler.

2020 yılının başlangıç aylarından itibaren koronavirüsün neden olduğu COVID -19 hastalığı nedeniyle tüm dünyada pandemi dönemi yaşanmaktadır. Koronavirüs, hasta bireylerin öksürmesi ile ortama saçılan damlacıkların solunması sonucunda bulaşıyor. Virüsün insandaki kuluçka süresi 2 ila 14 gün arasında değişiyor. Kuluçka süresi sonunda hastalık kendini yüksek ateş, öksürük ve nefes darlığı gibi belirtilerle gösteriyor. Koronavirüs ile karşılaşan kişilerin vücudunda tam anlamıyla bir savaş başlıyor. Virüsler sahip oldukları protein kılıfından ötürü antijen kabul edilip onlara karşı antikorlar oluşturuluyor. Antikorlar kanın plazma kısmında bulunan bağışıklık molekülleridir. Hastalığın erken (başlangıç) döneminde IgM, hastalığın geç (bitiş) döneminde IgG antikorları oluşur.
Bu süreçte salgının önlenebilmesi için çok sayıda kişiye koronavirüs testi yapılmaktadır. Yapılan koro- navirüs testlerinden biri de PCR testidir. PCR testi, bir organizmaya ait nükleik asitlerdeki istenen bölgelerin çoğaltılmasını sağlayan yöntemdir. Koronavirüs testi pozitif çıkmış kişilere uygulanan tedavi ise destekleyici bakım ve plazma tedavisidir. COVID-19 hastalığına yakalanıp iyileşmiş kişilerden alınacak plazmaların yoğun bakımdaki riskli hastalara nakledilmesi ile bu hastaların iyileşmesi umuluyor.

1.) Koronavirüsü teşhis etmek için yapılan testler üç çeşittir: PCR testi, antijen testi ve antikor testi. Bu testler ile tespit edilmeye çalışılan nedir?

  • Cevap: PCR testi ile korona virüsün nükleik asidi (RNA), Antijen testi ile korona virüse ait proteinler, Antikor testi ile de korona virüse karşı oluşmuş antikorlar (IgM ve IgG) belirlenmeye çalışılıyor.

9. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 141 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!