Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
6. Sınıf Türkçe Ekoyay Yayınları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 32-33-34 Cevapları Ekoyay Yayınları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 32-33-34 Cevapları Ekoyay Yayınları

6. sınıf Türkçe ders kitabı Deniz Hasreti Dinleme metni cevapları ve soruları, Ekoyay Yayınları sayfa 32-33-34
(1. Tema Doğa ve Evren Teması)

Deniz Hasreti Dinleme Metni Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 32 Cevapları Ekoyay Yayınları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Deniz denince aklınıza neler geliyor?

(örnek) Dalgalar, martılar, gemiler, yaz tatili, güneş, yüzme, balık geliyor.

2. Denize gitmeyi sever misiniz? Niçin?

(örnek) Severim. Dalgaları, yüzen gemileri izlemek hoşuma gidiyor. Deniz bana huzur veriyor.

3. Denizler hakkında neler biliyorsunuz? Anlatınız.

Denizler genelde tuzlu sudan oluşan su kütleleridir. Dünya’nın yüzde yetmişi denizlerle kaplıdır. Tuzlu olduğu için deniz suyu arıtılmadan içilmez. Ulaşım yolu olarak kullanılabilir. Denizde yaşayan canlılardan bazıları gıda olarak tüketilebilir.

1. ETKİNLİK

Dinleme sırasında anlamını bilmediğiniz kelime ve kelime gruplarını kendi oluşturduğunuz sözlüğe yazınız. Bunların anlamlarını gerekirse metni tekrar dinleyerek tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu Türkçe sözlük, atasözleri ve deyimler sözlüğü vb. kullanarak kontrol ediniz.

Cevap: 

fener: Gemilere yol gösteren ışık kulesi

liman: Gemilerin barınmalarına, yük alıp boşaltmalarına, yolcu indirip bindirmelerine yarayan doğal veya yapay sığınak

çağlamak: Su, köpürerek ve ses çıkararak coşkun bir biçimde akmak

2. ETKİNLİK

Dinlediğiniz şiirin ana duygusunu aşağıya yazınız.

Cevap: Denize duyulan özlem ve hasret

3. ETKİNLİK

Dinlediğiniz şiirle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Şair, “Gözümde bir damla su deniz olup taşıyor / Çöllerde kalmış gibi yanıyor, yanıyorum.” dizeleriyle ne anlatmak istiyor?

Cevap: Çölde kalan biri suya nasıl hasretse, şairin de denize o kadar hasret olduğunu, bu hasret duygusunun onu ağlattığını anlatmak istiyor.

2. Şair, gemicilerle kendisi arasında nasıl bir bağ kuruyor?

Cevap: Gemiciler sürekli deniz üzerinde olduğu için gökyüzünü de deniz gibi görürler. Şair de gemicilerle aynı duyguları paylaşmaktadır.

3. Şair, denizden uzak yaşamanın kendisi için çok zor olacağını hangi dizelerle anlatıyor?

Cevap: “Nasıl yaşayacağım ey deniz senden uzak? / Yanıp sönüyor gözlerimde fenerin.”

4. Şair, denizden esmeyen, denizden geçmeyen rüzgârları niçin sevmemektedir?

Cevap: Deniz kokusu taşımadıkları için sevmiyor.

5. Şairin denize kavuşma ümidi var mıdır?

Cevap: Vardır.

6. Son dörtlükteki “Elma bahçelerinden, fındık bahçelerinden” ifadesinden şairin nereli olduğu ya da şiiri yazdığı sırada nerede yaşadığı tahmin edilebilir mi?

Cevap: Edilemez. Şair bu ifadeleri ile denize nereden bakmak istediğini dile getirmektedir. Şiiri yazdığı sırada hasretlik çektiğine göre denizden uzak bir yerde olduğunu söyleyebiliriz. Fakat bu ifadelerde nereli olduğu veya şiiri nerede yazdığı konusunda bir ipucu bulunmamaktadır.

7. Dinlediğimiz şiir sizde hangi duyguları uyandırdı? Şiiri beğendiniz mi? Açıklayınız.

Cevap: (örnek) Şiiri okurken şaire acıma duygusu hissettim. Neye karşı olursa olsun hasretlik çekmek kötü bir duygudur. Şiiri beğendim. Şair hasret duygusunu çok iyi yansıtmış.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 33 Cevapları Ekoyay Yayınları

4. ETKİNLİK

Aşağıdaki istiridye kabuklarına dinlediğiniz şiir için üç farklı başlık yazınız.

Cevap:

1- DENİZ

2- HASRETİM

3- DENİZİ ÖZLEDİM

5. ETKİNLİK

“Deniz kirliliği konusunda yapılabileceklerin neler olduğu” konusunu sınıf gündemine alınız. Bu konuyu güdümlü konuşma stratejisini uygulayarak konuşunuz. Bunun için öğretmeninizin yardımıyla sınıfta bir beyin fırtınası yapınız. Beyin fırtınası sonucunda ortaya çıkan görüşleri ifade ediniz. Konuşmalarınızda yabancı dillerden alınmış, dilimize henüz yerleşmemiş kelimelerin Türkçelerini kullanmaya özen gösteriniz.

Bu etkinlik sınıfta yapılacaktır.

6. ETKİNLİK

Öğretmeninizin yardımıyla küçük gruplara ayrılınız. Aşağıdaki konulardan birini seçerek grup hâlinde, istediğiniz türde (şiir, hikâye, bilgilendirici) bir metni bırakılan boşluklara yazınız (Bilgilendirici metin yazan grup üyelerinin her biri belirledikleri konunun farklı yönlerini ele alıp yazmalıdır. Hikâyelerde söyleyiş birliği olmalıdır. Şiir yazan gruplar şiirin ana duygusuna dikkat etmelidir.).

1. Deniz ve İnsan 2. Deniz Kirliliği 3. Gemiyle Yolculuk

(örnek)

Deniz ve İnsan konusu için şiir:

DENİZ GİBİDİR İNSAN

Deniz gibidir insan,
Bazen dalgalı, bazen sakin.
Duygular yüzer içinde
Bazen sinirli, bazen dingin.

Deniz gibidir insan,
Maviliğinde arar huzuru,
Kapılır akıntıya bazen,
Kayıverir elinden umudu.

Deniz gibidir insan,
Balık bilmez, Halik bilir,
Kötülükleri yıkar da göğsünde,
Kirleri hep kalır ellerinde.

Deniz kirliliği konusu için bilgilendirici metin:

SU KİRLİLİĞİ

Canlıların yaşamlarının devamlılığı için su oldukça önemlidir. Dünyadaki suların yaklaşık %2’si içilebilir tatlı sudur. Ancak bu kısıtlı oranlardaki tatlı sular insanların bilinçsiz kullanımı sonucunda kirlenir.

Su kirliliği, genel olarak insanların neden olduğu etkenlerden dolayı suların kalitesinin azalması veya kullanılmaz hâle gelmesidir. Zararlı maddeler suyun niteliğini bozacak miktar ve yoğunlukta suya karıştığında kirlilik meydana gelir. Konutlar, endüstri kuruluşları, termik santraller, gübreler, kimyasal mücadele ilaçları, tarımsal sanayi atık suları, nükleer santrallerden çıkan sıcak sular ve toprak erozyonu gibi süreçler ve maddeler su kirliliğini meydana getiren başlıca sebeplerdir.

Bunların hepsi doğrudan doğruya veya dolaylı olarak canlı ve cansız varlıklara zarar verir.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 34 Cevapları Ekoyay Yayınları

7. ETKİNLİK

Yazdığınız metni grupça düzenleyiniz. Bunun için yazınızda anlam bütünlüğünü bozan ifadelerin olmamasına dikkat ediniz. Yazınızı, yazım ve noktalama açısından kontrol etmek için aşağıdaki tabloyu doldurunuz.

Tabloyu siz doldurabilirsiniz.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

• Millî Mücadele yıllarında yararlılık gösteren çocuk kahramanlar hakkında araştırma yapınız.

Aşağıdaki butona tıklayarak araştırma yazısına ulaşabilirsiniz.

Milli Mücadele Yıllarında Yararlılık Gösteren Çocuk Kahramanlar

Türk milleti Milli Mücadele döneminde cesareti, fedakarlığı, azmi ile unutulmaz bir mücadele örneği göstermiştir. Şanlı zaferimize sadece askerlerimiz değil, kadınlarımız ve çocuklarımız da büyük katkılar sağlamıştır. Vatan savunmasına yardım için eğitimlerini yarıda keserek gelenler arasında 13-14 yaşındaki çocuklar da vardır. Bu dönemde bazı okullar mezun verememiştir çünkü okullarını bırakıp cepheye koşan çocuk kahramanlarımız, gittikleri cephelerden geri dönememişler, şehit olmuşlardır.

Birinci Dünya Savaşı sırasında Ruslarla savaşan askerlerimiz cephanesiz kalınca, Van’da yaşları 12-17 arasında, sekseni öğrenci 120 çocuk, yüklendikleri cephaneleri cepheye götürürken yolda kar fırtınasına yakalanmışlar, 82 vatan evladı çığ altında kalarak şehit olmuşlardır.

Milli Mücadele yıllarında yararlılık gösteren çocuk kahramanlarımız sadece bunlar değildir. Aşağıda değindiğimiz ve daha onlarca çocuk kahramanımız gösterdikleri fedakarlıklar ile şanlı zaferimize katkıda bulunmuşlardır.

Etlioğlu Ahmet Duran: Atikliği ile en tehlikeli görevlerde yer almış, düşmana büyük zararlar vermiştir.

Çuhadar Ali: Ermeniler tarafından öldürülen iki Türk’ün intikamını almak için çetecilerin peşine düşmüş, yakaladığı üç Ermeni’den ikisini öldürüp birini yaralamıştır. 17 yaşında vefat etmiştir.

Kısakürekzade Şahap: Maraş’ta Fransız komutanın Türk bayrağını kaleden indirmesi üzerine babasının yazdığı beyannameyi tüm şehre ulaşmasını sağlamıştır.

Bombacı Ahmet: Kaledeki askerlere erzak, mühimmat ve haber taşıyarak, ayrıca el yapımı bombalar ile Ermeni sığınaklarına büyük zararlar vererek mücadelemize katkı sağlamıştır.

Şekerci Ökkeş: Fransızların Maraş’ı işgalinde, yaşına bakmadan, annesinin yalvarmalarına aldırmadan cepheye koşmuş ve şehit olmuştur.

Sait Yalçın: Katıldığı birlik ile birlikte Antep’ten gelen düşman yardım birliklerinin Maraş’a ulaşmasını engellemiş, Antep savunmasında da büyük katkıları olmuştur.

Fındıklıoğlu İbrahim: Babasının emrinde mahalle aralarındaki çetecilerle savaşmıştır. Bir şarapnel parçasının başına isabet etmesi ile kan kaybı nedeniyle şehit olmuştur.

Edip (Somunoğlu): Yedi yaşında isyancılara karşı verilen mücadelede yer aldı.

Şehit Kamil: Antep işgalinde Fransızlar askerleri tarafından annesinin başörtüsünü almaya kalkan Fransız askerini bıçaklamış, sonrasında şehit edilmiştir.

Bu kahramanlar dışında isimleri bilinen diğer çocuk kahramanlarımız:

Çukurovalı Osman, Kebapçı Said Ağa’nın oğlu küçük Mehmet, Şahin Bey’in oğlu Hayri, Şehit Yolağası’nın oğlu Mehmet Ali, Arzuhalci Ali Efendi’nin oğlu İsmail, Urfa’lı Bozan, Sarıca köylü Ali, Osmaniyeli Pulcu Mehmet oğlu Niyazi, Süvari Subayı Süleyman Bey’in oğlu İnegöllü Kâmil…

• Önceki yıllarda sinema ve televizyonlarda gösterilen “120” adlı filmi izleyiniz.

Filmi youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 32-33-34 Cevapları Ekoyay Yayınları” beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir ve  aşağıda bulunan emojilerle duygularınızı ifade edebilirsiniz 🙂

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!