Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Mevsim Yayıncılık

12. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Mevsim Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 16

12. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 16 Cevapları Mevsim Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Mevsim Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 16

Mustafa Kemal’in eğitim öğretim hayatında önemli yer tutan öğretmenleri ile ilgili biyografi çalışması yapınız.

  • Cevap: Cumhuriyet’imizin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, düşünce yapısının oluşmasında ilk etkiyi, her insan gibi aile kucağından ve öğrenimi sırasında öğretmenlerinden almıştı.

Atatürk’ün Samsun’daki kalabalık arasında görüp kendisinden övgü ile söz ettiği, Selânik Askerî Ortaokulundaki Fransızca Öğretmeni olan Yüzbaşı Nakiyüddin Yücekök idi. Atatürk’ün öğrenim hayatında etkisi altında kaldığını söylediği bir diğer öğretmeni Manastır Askerî Lisesinde Tarih Öğretmeni Topçu Yüzbaşı Mehmet Tevfik Bilge’dir.

Atatürk’ün, “Kendisine minnet borcum var, bana yeni bir ufuk açtı.” dediği Mehmet TEVFİK, derslerinde Fransız Devrimi ile diğer devrimlerden ve düşünce hareketlerinden söz ederek genç öğrencisinde tarihe karşı sevgi ve ilgi uyandırmıştır.

Atatürk’ün ömrü boyunca hatırladığı ve emeklerini inkâr etmediği öğretmenleri şunlardı:

Şemsi Efendi: Atatürk’ün ilk öğretmenidir. Eğitim tarihimizde yeni eğitim yöntem ve uygulamalarını ilk deneyenlerdendir. Öğrencileri, bir üst düzeyde okul olan lisedeki öğrencilerden daha bilgili yetiştiriyordu. Atatürk’ün dinde bağnazlığa karşı görüşlerinde, yenilikçi fikirlerinde, disiplin duygularının gelişmesinde Şemsi Efendi’nin öğretim ve uygulamalarının şüphesiz payı büyüktür.

Yüzbaşı Mustafa Bey: Atatürk’ün, Selânik Askerî Ortaokulunda matematik öğretmenidir. Öğrencisinin yeteneklerini sezip ona Kemal adını vermiştir. Bu şekilde onun kendisinden ve arkadaşlarından farklı ve üstün durumunu tespit etmiş, Ona, daha iyiye, daha güzele doğru gitmek için sürekli bir teşvik nedeni sağlamıştır. Bu çok önemli tarihi olayı, Mustafa Kemal Atatürk’ü sürekli, daha büyük başarı peşinde koşmaya iten bir destek olarak değerlendirmek gerekir.

Mehmet Asım Bey: Manastır Askerî Lisesi’nde kompozisyon öğretmenidir. Öğrencisinin askerliğe biraz ters düşen şiir yazma hevesine fazla kapılmasını engellemiştir.

Atatürk’ün Harp Okulundaki başlıca öğretmenleri ise şunlardır: Fransızca Öğretmeni Naci Asım Bey, Talim Öğretmeni Rahmi Paşa ve onun maiyetindeki Yüzbaşı Naci Bey…

Harp Akademisindeki başlıca öğretmenleri de şunlardır: Eski Osmanlı Seferleri Öğretmeni Ahmet Muhtar Paşa, Napoleon (Napolyon) Savaşları Öğretmeni Kurmay Binbaşı Refik Bey, Yüksek Matematik Öğretmeni Kurmay Yarbay Macit Bey, Tabiye Öğretmeni Kurmay Yarbay Nuri Bey…

Harp Okulu ve Harp Akademisindeki öğretmenleri, Atatürk’ün özellikle askerlik bilgilerini geliştirmesinde etkili olmuşlardır. Atatürk’ün yetişmesinde , özellikle görüşlerinin gelişmesinde Namık KEMAL, Ziya GÖKALP, Tevfik FIKRET, Mehmet Emin Yurdakul’un ve ayrıca okuduğu kitapların da büyük etkisi olmuştur.

12. Sınıf Mevsim Yayıncılık T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 16 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!