Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Kimya E Kare Yayınları

11. Sınıf Kimya E Kare Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 104

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 104 Cevapları E Kare Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Kimya E Kare Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 104

Aşağıdaki metinde numaralandırılmış boşlukları kutuda verilen kelimelerden uygun olanları ile tamamlayınız.

Gaz maddelerin davranışlarını basınç (1), hacim, sıcaklık ve miktar olmak üzere dört temel özellik belirler. Gazların bu temel özellikleri ile ilgili gözlemler gaz yasaları (2) olarak ifade edilmiştir. Gaz yasalarından Boyle Yasası gazların basınç-hacim, Charles Yasası gazların hacim-sıcaklık (3), Gay-Lussac Yasası gazların basınç-sıcaklık ve Avogadro Yasası gazların hacim-miktar ilişkisini açıklar. Gaz yasalarından elde edilen “P V = n R T” denklemi ideal gaz denklemidir. Gazların birçoğu normal şartlarda ideal gaz gibi davranır. normal şartlarda (4) 1 mol ideal gaz 22,41 L hacim kaplar. Gaz molekülleri arasında çekim kuvvetinin olmadığı varsayılan gazlar ideal gaz, gaz molekülleri arasında çekim kuvvetinin olduğu varsayılan gazlar gerçek gaz (5) olarak tanımlanır. İdeal gaz, deneysel yollardan türetilmiş gaz yasalarına tam olarak uyan bir gazdır. Gerçek gazlar ideallikten az ya da çok sapma gösterir. Fakat normal şartlarda bu sapmalar genellikle ihmal edilebilecek kadar küçüktür. Gerçek gazlarda basınç ve sıcaklık (6) değişimlerine bağlı olarak ideallikten önemli sapmalar meydana gelir. Gerçek gazlar, düşük basınçta ve yüksek sıcaklıkta idealliğe yaklaşırlar, tersine yüksek basınç ve düşük sıcaklıkta ideallikten saparlar. Bu sapmalar, gaz molekülleri arasındaki çekme veya itme kuvvetleri ile ilgilidir. Bir gazın sıcaklığı ne kadar yüksekse o gazın sıvılaşması da o kadar zordur. Her gaz için farklı değerlerde öyle bir sıcaklık değeri vardır ki bu sıcaklığın üzerinde bulunan gaz, hiçbir basınç altında sıvılaştırılamaz. Basınç uygulayarak sıvılaştırılamayan gazın sıcaklığına kritik sıcaklık (7), bir gazı kritik sıcaklıkta sıvılaştırmak için gerekli olan basınca da kritik basınç (8) denir. Sıvı fazdan sonra maddeler genellikle gaz fazı olarak nitelendirilir. Fakat madde, kritik sıcaklığının üzerindeki bir sıcaklıkta ise basınçla sıvılaştırılamadığından gaz (9) olarak adlandırılır. Şayet madde kritik sıcaklığının altındaki bir sıcaklıkta ise basınçla sıvılaştırılabildiğinden buhar (10) olarak adlandırılır.

Aşağıda verilen ifadeleri okuyunuz. İfadeler doğru ise “D”, yanlış ise “Y” harfini işaretleyiniz.

  • Cevap:

1. Bir gazın basıncı ile hacmi doğru orantılıdır. (Y)
2. Normal şartlar altında bir gazın basıncı 1 atm, sıcaklığı 0 °C’tur. (D)
3. Bir gazın basınçla sıvılaştırabilmesi için kritik sıcaklığının altındaki bir sıcaklıkta olmalıdır. (D)
4. Gazlar düşük basınçta ve yüksek sıcaklıkta ideallikten saparlar. (Y)
5. Gaz moleküllerinin hızı, mol kütlelerinin karekökü ile ters orantılıdır. (D)
6. Celcius ölçeğinde -273 °C, Kelvin ölçeğinde 0 K sıcaklığı mutlak sıfır noktasıdır. (D)
7. Bir faz diyagramındaki üçlü nokta katı, sıvı ve gazın birlikte dengede olduğu noktadır. (D)
8. Gaz moleküllerinin yüksek basınçlı bölgeden düşük basınçlı bölgeye küçük bir delikten kaçması difüzyon olayıdır. (Y)

11. Sınıf Kimya E Kare Eğitim Ders Kitabı Sayfa 104 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!