Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 742

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 742 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 742

(…)
Motorlu araçlar da adamakıllı çoğalmış Moskovada. Geniş caddelerin kavşağında arabalara yol gösteren trafik memurları artık eskisi gibi figüran rolünde değiller. Paris’in ve Londra’nın yoğunluğuna henüz varamamışsa da taksi, özel, yerli, yabancı on binlerce vasıta sokaklarda vızır vızır işliyor. Edin- burgh, Manchester, Lyon, Cenevre, Stockholm markalı otomobillere, hatta otobüslere rastlıyorsunuz.
(…)
Nadir Nadi, İki Sovyet Rusya, İki Polonya

1. Gezi yazılarındaki anlatıcının gerçek bir kişi olduğunu göz önünde bulundurarak okuduğunuz metinden yazarın yaşamına dair hangi çıkarımlarda bulunabilirsiniz?

  • Cevap: Olası Cevap: Yazar, gazetecilik mesleğiyle uğraştığını ve Moskova’yı otuz yıl önce de ziyaret etmiş olduğunu metinde belirtmektedir. Bunun yanı sıra mesleği gereği pek çok memleket gezmiş olduğunu dile getirmektedir. Yazar, Moskova’yı Paris, Londra gibi şehirlerle kıyaslamaktadır. Bu bilgilerden hareketle yazarın bu şehirleri daha önce ziyaret ettiğini, Avrupa’yı yakından tanıdığını anlamak mümkündür. Ayrıca yazar, yıllarca fikir tartışmalarına katıldığını ve politik kavgaları yakından izlediğini söylemektedir. Bu durum, onun ülke ve dünya gündemindeki siyasi meselelerde uzman ve söz sahibi bir kişi olduğunu göstermektedir. Cevap yoruma açıktır.

2. Okuduğunuz metinden hareketle yazarın karakter özellikleri hakkında neler söylenebilir? Görüşlerinizi gerekçeleriyle yazınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Yazarın duygusal ve hassas bir insan olduğu, geçmişe özlem duyduğu metindeki anlatım şeklinden ve kullanılan ifadelerden anlaşılabilmektedir. Yazarın farklı memleketleri ziyaret etmesi onun dışa dönük, sosyal ve meraklı bir insan olduğu izlenimi uyandırmaktadır. Yazarın düşünce ve siyaset dünyasından pek çok insanla etkileşimde bulunması onun girişken, özgüvenli, çalışkan, bilgili, geniş fikirli bir karaktere sahip olduğunun göstergesidir. Yazarın farklı milletler hakkında düşünceleri ve bu konuda gösterdiği tavır ise duyarlı, hassas, sorumluluk sahibi, nazik, dikkatli, sağduyulu bir insanın kişiliğini yansıtmaktadır. Metindeki Moskova’ya dair gözlemlerin aktarıldığı ifadelerden yazarın dikkatli, akılcı ve mantıklı düşünebilen bir insan olduğu anlaşılmaktadır. Cevap yoruma açıktır.

3. Yazarın insanlar ve toplumlar hakkındaki düşünceleri, onun gazetecilik kimliği hakkında sizde nasıl bir izlenim uyandırmaktadır? Düşüncelerinizi gerekçeleriyle yazınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Yazarın “Dünyada kötü adam, çıkarcı adam, ahlâksız adam çoktur. Fakat kötü millet, çıkarcı millet, ahlâksız millet yoktur.” ifadeleri, onun gazetecilik mesleğinde uzun yıllar boyunca edinmiş olduğu tecrübeleri yansıtmaktadır. Yazılarında herhangi bir milleti kötülemekten dikkatle sakınması onun öz disiplinli, duyarlı, sorumluluk sahibi ve sağduyulu bir gazeteci olduğunu göstermektedir. Yazarın kullanmış olduğu ifadelerden ve gösterdiği örnekten yola çıkarak onun ülke ve dünya gündeminde yaşanan olaylara tarafsız ve bağımsız bir gözle bakabilen, öz eleştiriler yapabilen olgunlukta bir gazeteci olduğu izlenimi edindim. Cevap yoruma açıktır.

4. Yazar, farklı zamanlarda ziyaret ettiği Moskova’da gözlemlediği değişim karşısında nasıl bir tavır sergilemektedir? Bu durum, yazar ve metin arasındaki ilişkiyi belirleyebilmek bakımından sizce nasıl değerlendirilebilir?

  • Cevap: Olası Cevap: Yazar ilk ziyaretinden otuz yıl sonra yeniden gittiği Moskova’da beklentilerini ve özlemlerini giderecek hiçbir şey bulamamıştır. Bu nedenle geçmişe özlem duymakta ve şehirde meydana gelen değişimi, şehrin büyüyüp kalabalıklaşmasını yadırgamaktadır. Yazar, Moskova’daki gözlemlerini tarafsız bir şekilde aktarmak yerine kendi izlenimlerini, duygu ve düşüncelerini metinde yansıtmaktadır. Bu durum, yazarın yaşamına ve kişilik özelliklerine dair metinden çıkarımlar yapabilmeyi, ele alınan konuyu gerçeklik ilişkisi bağlamında değerlendirilebilmeyi mümkün kılmaktadır. Cevap yoruma açıktır.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 742 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!