Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 733

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 733 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 733

Aşağıdaki metni okuyarak soruları cevaplayınız. (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)

Balçık

Balçık, Varna’ya kara yolundan 40 kilometre mesafede şirin, temiz yüzlü bir sahil kasabasıydı . Yıllarca önce Rumen aristokrasisinin, Bükreş’ten her hafta sonu dinlenmek için gittiği Balçık’ta hâlâ pek çok Türk yaşıyordu…
Trakya Türkleri tarafından kurulan ve ilk adı “Diyonosopl” olan kasabaya Balçık adını Osmanlılar vermiş ve orada okullar, camiler, hamamlar yaptırmışlardı. Evliya Çelebi’nin ziyareti sırasında kasabada 500 ev, 5 mahalle ve 150 dükkan ile 5-6 kadar cami vardı. Sokollu Mehmet Paşa’nın karısı Esmehan Sultan da oraya bir hamam yaptırmıştı. Şimdi olduğu gibi, o zaman da Balçık’ın balı pek meşhurdu.
Denize bakan tepelerinde beyaz kayalıkların bulunmasından dolayı “Beyaz Kasaba” denilen Karade- nizin bu nispeten sakin köşesinde bir hayli Rum da vardı.
Afrikada Kongo Nehri kenarı veya Fildişi Sahilindeki kasabaları andırıyordu Balçık. Bahçeler içinde bembeyaz badanalı Müslüman evleri, iki ufak cami, temiz bir otel ve sıcaktan, sokaklarda dolaşan insanlar.
Sahilden, kasabanın merkezine yokuşlu yolla çıkıyordunuz. Hastane ve Romanya prenseslerinden birinin sarayı aşağıda kalıyordu. Yakında otel haline getirilecek bu sarayda zaman zaman Nazım Hikmet’in misafir kaldığını söylüyorlardı Balçıklılar.Ona hizmet eden iki kişi de halen hastanede çalışıyordu.
8000 nüfuslu kasabada Türklerden kalma iki cami vardı şimdi. Ama yine de her yerde İstanbul Radyosunun müziği veya sözleri geliyordu kulağınıza.
Evlerin üzerinde yükselen televizyon antenleri sadece Balçık’ta değil bütün Bulgaristan’da günden güne çoğalıyordu. Radyo ise ehemmiyetini kaybeder hale gelmişti. 350 bin televizyon alıcısı vardı 8 milyon nüfuslu memlekette. Ve her gün kendi fabrikalarından çıkan 250 alıcının müşterisi ise paralarını aylarca önce yatırmışlardı. Sofya’nın pek öyle ahım şahım programları yoktu ama, kaçak olarak Belgrad, Roma, Viyana, Bükreş istasyonlarını rahatlıkla seyrediyordu Bulgarlar.
(.)
Yılmaz Çetiner, Şu Bizim Rumeli

1. Yazar, Bulgaristan gezisi üzerine yazdığı metinde özellikle Türklerin yaşamlarına ve kültürlerine yer vermiştir. Bu durumun nedeni ne olabilir? Görüşlerinizi gerekçeleriyle ifade ediniz.

  • Cevap: Yazar Türk olduğu için Bulgaris tanda kendi kültürel ögeleriyle karşılaştığında bu ögeleri ön plana almıştır. Bulgaristan Balkan Savaşları öncesinde Osmanlı toprağıydı, bu yüzden yazarın oradaki kültürel ve siyasi tarihi ele alması yazar açısından anlaşılır bir durumdur. Cevap yoruma açıktır.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 733 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!