Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 719

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 719 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 719

Aşağıdaki metni okuyunuz. Soruları metinden hareketle cevaplayınız. (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)

Süphan Dağı

Adilcevaz Kalesi’nin kuzeyinde göğe yükselmiş bir dağdır. Filozof Batlamyos’un dediğine göre yer- yüzündeki kırk sekiz büyük dağdan biri de budur. Bu dağın en yüksek tepesine her sene Türkmenler, Çekvani, Zaza, Zibari, Pesani ve Kargari halkı yüzbinlerce hayvanı ile çıkıp yayla faslı yaparlar.
Bu dağda otlayan hayvanların çoğu çifte kuzulardır. Şöyle garip bir şey oldu: Adilcevaz ihtiyarları yakın bir zamanda bir batında yedi çocuk doğduğunu gördük, diye söylediler. Ben buna güvenmeyerek Allah’ın âdeti böyle değildir diye karşı çıktım. Hemen Savurioğlu, Dizdaroğlu, Meymendioğlu adındaki ihtiyarlarla mahkemeye vardık. Kadı Hamit Efendi’ye bir kuruş vererek “Canım efendi! Sultan Süleyman Hân zamanında Zâl Paşa sicillerine bakın.” diye rica ettik. Derhal Adilcevaz Kalesi hazine- sinden Zâl Paşa’nın “Ol asırda Süphan Dağı yaylasında Movul Secah adında bir adamın karısı dokuz ay on günde bir batında bir saat içinde kırk çocuk doğurup yirmisi kız yirmisi oğlan olmak üzere” diye Süleyman Hân’a böylece arz ettiğini ve 943 tarihiyle sicilde kayıtlı olduğunu gördük. Daha önce bir batında yedi çocuk doğrulduğuna inanmamışken şimdi kırk tanesine inanmaya mecbur oldum. Süphan Dağı’nın böyle bir özelliğinin artık sicillerde bile kayıtlı olduğunu görüldü. Allah her şeye kadirdir.
(…)
Ahlat ile Süphan Dağı aralığında korkulu bir yer vardır ki adına Ayn-ı Çimen derler. Kayalardan doğar, sert kayalardan aşağı döküldüğünde sesinden insanın kulağı sağır olur. Sesi iki fersah mesafeden işitilir. Bu pınar bir halice akarak kaybolur. Yılan zehri gibi acı bir sudur. İçen insan veya hayvan o an ölür. Hatta bizimle beraber gelen Hacı Carullah, hayvanlara engel olmak için etrafına bir set yaptırmış. Bu pınarın etrafında ottan eser yoktur. Bu dağın kuzeydoğusunda dağlar arasında büyük bir kaplıca vardır. Yaylaya gidenler burada yıkanırlar. Suyu gayet sıcaktır. Havuzu geniş olup suyu zırnıklıdır. İçine girenlerin saç ve sakalları dökülür. Ama kadınlar için çok faydalıdır. Uyuz olan bir kimse çamurundan vücuduna sürerse Allah’ın emri ile iyileşir.
(…)
Evliya Çelebi, Seyahatname

Kelime Dağarcığı:
batın: Karın. zırnık: Arsenik. fersah: Yaklaşık beş kilometrelik bir uzaklık ölçüsü.

1. Metinde Türk kültürünün hangi özellikleri görülmektedir? Sizce bu gibi kültürel ögelerin gezi yazılarına katkısı nedir?

  • Cevap: Metinde yazın yaylaya çıkma, hayvancılıkla uğraşma, kaplıcaların şifa vermesi, dilden dile süregelen doğum efsaneleri, inancın önemi, suyun gücü ve bereketi gibi Türk kültür ve geleneğine ait ögeleri görüyoruz. Gezi yazılarında halkın inancı, kültürü, yaşayış tarzı önemli bir yere sahiptir. Gezi yazarları da halkın gündelik hayat bilgilerine, geleneklerine, törenlerine kadar gözlemlediği birçok kültürel unsuru eserine alır. Bu tarz ögeler gezi yazılarını zenginleştirir ve okurun dikkatini çeker. Anlatılan yörenin ve o yöre insanının daha iyi tanınmasını sağlar. Cevap yoruma açıktır.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 719 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!