Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 71

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 71 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 71

Aşağıdaki metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. (Metin düzenlenmiştir.)

İslami Edebiyat

İslam medeniyeti, her hususta olduğu gibi zevk ve edebiyat hususunda da kendi bünyesine aldığı milletler üzerinde etkili oldu. İslamiyet’ten önce etnik birtakım özelliklere sahip olan Arap edebiyatı, Sasaniler Dönemi’ndeki İran edebiyatı, İslamiyet öncesi Türk edebiyatı birbirinden büyük farklılıklarla ayrılıyordu. İslamiyet’ten sonra, Arap edebiyatı başka medeniyetlerle etkileşime girerek eski çöl edebiyatından farklı bir hâle gelmişti. Arap istilasından yüzyıllar sonra ortaya çıkan İslami İran edebiyatı da birçok bakımdan İslami Arap edebiyatına benzedi. Türkler İslamiyet’e tamamıyla girdikleri zaman Araplar ile İranlıların ortak ürünü olan klasik bir edebiyat ve ona bağlı birtakım genel edebiyat kuralları Türk edebiyatına yerleşmişti. Dilde, vezinde, edebî şekil ve türlerde, hayat, kâinat ve güzellik anlayışında ortak ve değişmez birtakım ilkeler vardı ki onların dışına çıkmak mümkün değildi. Araplarla İranlıların özellikleri birbirinden çok farklı olduğu için bütün bu ortak ve değişmez kurallara rağmen her iki edebiyatın kendine has özelliklerini ve oluşturulmalarındaki farkı görmek gayet kolaydır. Fakat medeniyetin bütün unsurlarında olduğu gibi edebiyatta da bu etnik farklara rağmen İslam medeniyetinin ortak özelliklerini görmemek mümkün değildir. İslam ümmetinin ortak verimi olan bu medeniyet, edebiyatta da birtakım ortak ve genel kalıplar meydana getirmişti. Bu medeniyetin etkisine giren her millet, kendi kültürünü ve geleneğini ne kadar korursa korusun ruh ve duygularını o kalıplar içinde dile getirmek zorunda kalacaktı. Sadece Türkler değil, İslamiyet etkisine giren diğer milletler de (mesela Hintliler) İslami edebiyat kurallarına ve kalıplarına özen göstermek zorunda kalmışlardır. Bu bakımdan İslami edebiyatı klasik bir edebiyat saymak zorundayız.
M. Fuad Köprülü, Türk Edebiyatı Tarihi

1. Metnin ana düşüncesini belirleyiniz. Yazarın ana düşüncesini desteklemek için sunduğu deliller sizi ikna etti mi? Nedeniyle yazınız.

  • Cevap: Metnin ana düşüncesi: İslamiyet etkisine giren her milletin edebiyatı İslam edebiyatından etkilenmiştir. Olası Cevaplar: Evet, deliller beni ikna etti çünkü İslamiyet sadece Türk edebiyatını değil, ilk Müslüman olan Arapların edebiyatını hatta Hint edebiyatını bile etkilemiş.
    İkna etmedi: İslam edebiyatına tabi olmadan da edebiyatımızın gelişebileceğini düşünüyorum.

2. İslami edebiyat dendiğinde aklınıza neler geldiğini yazınız.

  • Cevap: Olası Cevaplar: İslam dininin özelliklerini anlatan edebiyat olabilir. Allah sevgisi, peygamber sevgisi, din büyüklerine olan sevgi, ayetler, hadisler aklıma geliyor. İslamiyet’in yasakları ve serbestlikleri etrafında oluşmuş bir edebiyat aklıma geliyor. İslamiyet etkisine girmiş ülkelerin işledikleri konuların (Leyla ve Mecnun, Yusuf ve Züleyha vb.) aynısını işleyen edebiyat aklıma geliyor.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 71 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!