Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 578

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 578 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 578

2. “Vakit darlığı” ifadesinden ne anlıyorsunuz? Geçirdiğiniz günleri değerlendirip önünüzde sizi bekleyen günleri düşündüğünüzde şu an bulunduğunuz yerden zaman size nasıl görünüyor?

  • Cevap: Bu sorunun cevabı öğrenciye bırakılmıştır ve yoruma açıktır. Muhtemel cevaplar şöyle olabilir: “Zamanın kısalması, yetmemesi; küçük, kısa bir an ifade etmesi vb” Zamanla ilgili geçmişi değerlendirme ve gelecekle ilgili zamandan beklentilerini, zamanla ilgili düşüncelerini öğrenciler farklı şekillerde cevaplayabilirler: “Zaman su gibi akıp gitmektedir.”, “Zaman göz açıp kapayıncaya kadar geçmektedir”, “Fotoğraflara bakarken zamanın farkına varıyorum.”

3. Yazar muhatabı ile yaşadığı an’ı anlatırken bir anda monoloğunu tamamlamakla ilgili düşüncelerini anlatmaya geçiyor. Yazarın bu iki durumla ilgili değerlendirmeleri nelerdir?

  • Cevap: Yazar zamanın ilerlemesiyle muhatabının fiziksel olarak değiştiğini düşünür, yüzünde kırışıklıklar, çizgiler oluşmuştur. Yazar daha yeni anlatmaya başladığı sırada muhatapları yorulmuş, uykunun eşiğine gelmiştir. Bunu anlatırken bir yandan da yazarlığını düşünerek altmış beş yıllık dertlerini anlatmak isterken belki de daha ilk cümlelerini bile söylemeden susmak zorunda kalacağını düşünmektedir. Yazar her iki durumda da söyleyeceklerini tamamlayamama endişesi yaşamaktadır.

4. Yazının başlığı ile içeriği arasındaki ilgiyi yazarın çocukluğu ve yetişkinliği açısından değerlendirerek
açıklayınız.

  • Cevap: Başlığa baktığımızda zamanın geçmediğini düşünürken içerikte zamanın çok çabuk geçmesi ile ilgili yazarın duygularını öğrenmekteyiz. Yazar çocukluğunda zamanın gittikçe uzadığını düşünmekte ve sürekli zamanın çabuk geçmesi isteğindedir ama zaman çok yavaş ilerler; bu nedenle kış gelecek mi, Martın dokuzu ne zaman diye sormakta, mayıs ayını iple çektiğini belirtmekte ve bu zaman dilimleriyle ile ilgili düşüncesi olan “Vakit Geçmek Bilmiyordu” ifadesini başlık olarak kullanmaktadır. Aynı zamanda bu başlıktan geçmişte vaktin geçmediği de anlaşılmaktadır. Yetişkin olduğu dönemde ise zaman o kadar çabuk geçmektedir ki yazar bu sefer de vaktin çok çabuk geçmesi ile ilgili telaşlıdır. Zaman çok çabuk ilerlemekte ve yazar zamanı yetirememektedir.

5. Zamanın çok hızlı geçmesini istediğiniz ya da “Hiç bitmese bu an!” dediğiniz zamanlar olmuştur. Böyle zamanlarda neler hissedersiniz? Yazınız.

  • Cevap: Bu sorunun cevabı öğrenciye bırakılmıştır ve yoruma açıktır. Muhtemel cevaplar şöyle olabilir: Bir sınav anı yaşıyorsak, hasta isek, yabancı bir yerdeysek, yalnızsak bu gibi zamanların bir an önce bitmesini isteriz. Böyle zamanlarda sıkılabiliriz. Yaşadığımız zaman dilimi bizi keyiflendiriyorsa, karşımızda hoş sohbet bir arkadaşımız varsa, çok mutlu olduğumuz, kendimizi iyi hissettiğimiz anlarda da zaman hiç bitmesin isteriz. Anı türünde metin yazarken kişisel yaşam izlenim ve gözlemleri yer alır. Bu nedenle birinci kişili anlatım ve görülen geçmiş zaman kipi kullanılmalıdır. Gerçeklerden uzaklaşılmamalı, anlatım belli bir plan dâhilinde öncelik sırasına dikkat edilerek yazılmalıdır.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 578 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!